Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Aká má byť správna teplota v chladničke?

Nesprávna teplota v chladničke má zásadný vplyv na čerstvosť potravín, znižuje ich trvanlivosť, čo následne vedie k nežiadúcemu plytvaniu potravinami. Preto, aby ste účinne zabránili znehodnoteniu potravín a predišli ich plytvaniu, je dobré poznať správne nastavenie teploty v chladničke. Správna teplota v chladničke totiž vedie k predĺženiu čerstvosti potravín a tiež zabraňuje tvorbe a množeniu baktérií v spotrebiči.

V našom článku vám prezradíme, aká má byť optimálna teplota chladničky, a ako udržiavať ideálnu teplotu v chladničke pre maximálnu čerstvosť a úsporu energie.

Aká má byť teplota v chladničke.

Prečo je dôležitá správna teplota v chladničke?

Potraviny v chladničke sa rýchlejšie kazia vtedy, ak je teplota chladničky nedostatočná. Dôsledkom nesprávne nastavenej teploty v chladničke (príliš vysokej) sa množia baktérie, čo vedie k rýchlejšiemu kazeniu a plesniveniu. Zároveň ak je teplota v chladničke nastavená príliš nízko, môže spôsobiť až zmrazenie potravín, ktoré následkom nízkej teploty strácajú svoju chuť.

V nasledujúcich bodoch si zhrnieme dôsledky nesprávne nastavenej teploty v chladničke.

Príliš vysoká teplota v chladničke spôsobuje:

  • množenie baktérií (zvýšené riziko rastu škodlivých baktérií, ako je Salmonela a E. Coli)
  • rýchle kazenie potravín
  • tvorbu plesní
  • skrátenie trvanlivosti potravín
  • potraviny strácajú svoju chuť a nutričnú hodnotu

Príliš nízka teplota má na svedomí:

  • zmrazovanie potravín ako sú zelenina či ovocie
  • stratu chuti a textúry potravín
  • zvýšenú spotrebu energie

Aká má byť teplota v chladničke?

Optimálna teplota v chladničke je stanovená na 4 °C. Táto hodnota však nie je úplne univerzálna pre každý druh potraviny, keďže každý typ potraviny si vyžaduje odlišnú teplotu na zachovanie svojej čerstvosti. Dôležité je preto správne usporiadanie potravín v chladničke. Teplota v chladničke sa líši v rôznych častiach spotrebiča a väčšina chladničiek má označené jednotlivé časti, ktoré sú určené pre optimálne chladenie konkrétnych druhov potravín.

Optimálna teplota v chladničke sa môže líšiť aj na základe vybraného modelu chladničky. Napríklad optimálna teplota v chladničke Samsung sa pohybuje medzi 3 - 5 °C. Vždy sa preto uistite aké je uvedené odporúčané nastavenie teploty pre váš konkrétny model chladničky, aby ste dosiahli optimálne výsledky pri skladovaní potravín.

Správna teplota v chladničke

Koľko stupňov má byť v chladničke?

V chladničke neplatí jednotná teplota v celom jej vnútri, a preto je dôležité vedieť, kam umiestniť potraviny, aby sa zachovala ich čerstvosť. Najchladnejšia oblasť sa nachádza na spodných policiach, zatiaľ čo na vrchu je teplejšie. Preto sa odporúča nastaviť teplotu chladničky na ideálnu hodnotu v strede, ktorá by mala byť približne 5 °C.

Ak máte možnosť regulovať teplotu na dverách chladničky, odporúča sa nastavenie na 4 °C. To zabezpečí, že priemerná teplota v celej chladničke bude približne 5 °C, čo je ideálna teplota na udržanie čerstvosti potravín. Tento nastavený teplotný rozsah tiež uľahčuje udržiavanie konzistentnej teploty aj po otvorení dverí počas teplých letných dní.

Teplotné rozdiely v chladničke sú nasledovné:

  • najchladnejšia je spodná časť, kde teplota dosahuje 0 - 2 °C
  • v hornom priestore chladničky je teplota okolo 8 °C
  • stredná časť chladničky má teplotu 3 až 5 °C
  • dolné zásuvky disponujú teplotou okolo 3 °C
  • dvere chladničky udržiavajú teplotu medzi 5 - 8 °C

Horná polička v chladničke.

Aké potraviny patria do chladničky?

V hornej polici je najvyššia teplota v chladničke, a to 8 °C. Táto teplota chladničky je ideálna pre skladovanie trvanlivých potravín, ale aj hotových jedál.

V strednej časti chladničky sa pohybuje teplota okolo 4 až 5 °C, ktorá je ideálna najmä pre mäsové výrobky, ako sú šunky, salámy, párky, klobásy, údeniny a podobne.

Teplota v chladničke v jej spodných policiach je obvykle 0 °C a je to ideálna teplota v chladničke pre potraviny, ktoré sú najviac náchylné na pokazenie, ako sú napríklad maslo, ryby či potraviny citlivé na svetlo, ako sú otvorené konzervy a podobne.

 

Do spodnej police chladničky patrí aj čerstvé mäso, ktoré sa chystáte do max. 5 dní uvariť/tepelne spracovať. Určite však mäso v chladničke nenechávajte dlho ležať. Ak viete, že ho hneď po jeho zakúpení nespotrebujete, odložte ho radšej do mrazničky, kde ho môžete uchovávať dlhšie (max. 10 mesiacov).

Vo dverách chladničky je teplota cca 10 °C, a práve preto sa sem odporúčajú odkladať potraviny, ktoré sú najmenej náchylné na pokazenie ako sú omáčky či marmelády. Vo dverách chladničky sa neodporúčajú skladovať vajíčka, pretože by mohlo dôjsť k ich pokazeniu v dôsledku teplotných zmien spôsobených častým otváraním dverí chladničky.

Náš TIP: Ďalšie užitočné tipy na uskladnenie potravín v chladničke sa dočítate v našom článku “Ako skladovať potraviny v chladničke”.

Potraviny a nápoje vo dverách chladničky.

6 tipov, ako udržiavať správnu teplotu v chladničke

Po tom, čo ste správne umiestnili potraviny do chladničky, je dobré dodržiavať niekoľko ďalších potrebných pravidiel, aby ste zachovali správnu teplotu v chladničke, a zabránili znehodnoteniu potravín a nadmernej spotrebe energie. Ak sa budete držať týchto našich 6-tich tipov veríme, že vo vašej chladničke bude stále správna teplota a vy sa budete tešiť z čerstvých potravín.

1. Chladničku umiestnite na vhodné miesto

Uistite sa, že vaša chladnička nie je umiestnená v blízkosti iných spotrebičov, ktoré produkujú teplo. Jedná sa o spotrebiče, ako je umývačka riadu, rúra na pečenie či práčka. Chladnička by nemala byť umiestnená ani oproti oknu, odkiaľ by na ňu mohlo svietiť priame slnečné svetlo a tým zvyšovať energetickú spotrebu.

Okolo steny by mala mať chladnička odstup aspoň 5 cm pre zabezpečenie optimálnej cirkulácie vzduchu. V opačnom prípade to môže viesť k zvýšeniu spotreby energie.

Každá chladnička je označená klimatickou triedou, ktorá vám napovie, do akej miestnosti s konkrétnou teplotou môžete spotrebič umiestniť. Ak by bola chladnička umiestnená v miestnosti mimo odporúčaného teplotného rozsahu, mohla by sa znížiť jej účinnosť chladenia, dochádzalo by k zvýšeniu tepla vo vnútri chladničky, alebo naopak k zníženiu vonkajšej teploty chladničky a následne aj k poškodeniu spotrebiča.

Najčastejšie sa stretnete s nasledujúcimi klimatickými triedami, pre ktoré platí daný rozsah okolitých teplôt:

  • SN (subnormálna): 10 - 32 °C
  • N (normálna): 16 - 32 °C
  • ST (subtropická): 18 - 38 °C
  • T (tropická): 18 - 43 °C

Chladnička na vhodnom mieste.

2. Dbajte na optimálne naplnenie kapacity chladničky

Zatiaľ čo by mraznička mala byť naplnená až doplna, pre chladničku toto pravidlo neplatí. Viacerí výrobcovia sa zhodujú v tom, že chladničku je dobré mať zaplnenú maximálne na 70 % jej kapacity pre zabezpečenie optimálnej cirkulácie vzduchu. Je dobré sa vyhnúť úplnému preplneniu chladničky, pretože negatívne ovplyvňuje teplotu v jednotlivých častiach chladničky.

3. Do chladničky nevkladajte teplé či horúce jedlá

Je dobré ak po dovarení necháte jedlo vychladnúť na kuchynskej linke na izbovú teplotu. Vloženie horúceho alebo teplého jedla do chladničky totiž vedie k znehodnoteniu ostatných potravín.

4. Dbajte na pravidelnú údržbu chladničky

Pravidelne kontrolujte stav tesnenia dverí chladničky, aby ste zabránili zbytočnému úniku chladného vzduchu, čo vedie k zvýšeniu teploty v chladničke. Ak je tesnenie dverí chladničky poškodené, odporúčame ho ihneď vymeniť.

Aj pravidelnou údržbou chladničky prispievate k tomu, aby teplota chladničky ostala na optimálnej úrovni. Pravidelné čistenie vnútorných priestorov chladničky od nánosov ľadu a nahromadených zvyškov potravín pomáha zabezpečiť efektívne fungovanie spotrebiča a udržanie stabilnej teploty.

Úsporné chladničky s modernými inteligentnými senzormi vám pomôžu s udržiavaním čerstvosti potravín a tiež šetrením energie. Napríklad senzor vnútornej teploty automaticky upravuje nastavenia termostatu, aby bola udržiavaná optimálna teplota pre skladovanie potravín. Senzor vlhkosti zase meria úroveň vlhkosti vo vnútri chladničky, čím sa zamedzí nárastu vlhkosti v spotrebiči a zabráni vzniku plesní či vysušeniu potravín.

Ak kupujete novú chladničku, okrem funkcií sa zamerajte aj na energetickú triedu chladničky. Medzi najúspornejšie modely sú považované tie, ktoré sú označené energetickou triedou A a naopak najmenej úsporné chladničky sú označené písmenom G na energetickom štítku spotrebiča.

Kontrola vlhkosti chladnička Samsung.

5. Minimalizujte časté otváranie dverí na chladničke

Časté otváranie dverí chladničky môže spôsobiť nárast teploty v chladničke, čo si vyžaduje viac energie na opätovné dosiahnutie optimálnej teploty v spotrebiči. Práve preto sa snažte otvárať dvere chladničky len vtedy, keď je to nevyhnutné.

V každodennom zhone sa občas môže stať, že dvere chladničky zabudnete úplne zavrieť. Moderné chladničky vás však na nedovretie dverí upozornia šikovnou zvukovou signalizáciou čím je zabezpečená optimálna teplota v chladničke a vaše potraviny budú chránené.

6. Nastavenie termostatu v chladničke

Termostat v chladničke funguje ako riadiace centrum a jeho úlohou je zapínanie a vypínanie kompresora na základe údajov zo snímačov teploty, čo pomáha udržiavať optimálnu teplotu v chladničke pre skladovanie potravín.

Pre správne nastavenie termostatu je potrebné si prečítať návod na obsluhu k chladničke, pretože každý termostat funguje iným spôsobom. Napríklad chladničky Electrolux majú termostat ovládaný pomocou kolieska so značkami MIN a MAX, zatiaľ čo chladničky Gorenje majú na termostate čísla od 2 až 8 a každé má označovať stupne Celzia.

Môže sa stať, že termostat nie je až taký presný a preto je dobre si zaobstarať teplomer do chladničky, ktorý je oveľa presnejší ako termostat a poskytne vám presné údaje o teplote v chladničke.

Náš TIP: Ak máte kombinovanú chladničku s mrazničkou, je dôležité myslieť nielen na správne nastavenie teploty v chladiacej časti, ale tiež nastavenie optimálnej teploty v mraziacej časti spotrebiča. V našom ďalšom článku sa dozviete, aká má byť správna teplota v mrazničke a odporúčania, ako dlho skladovať konkrétne potraviny v mrazničke.

Súvisiace kategórie

Chladničky Chladničky s mrazničkou Americké chladničky Chladničky jednodverové Chladničky No Frost Chladničky bez mrazničky Vstavané chladničky Smart chladničky