Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

10 tipov, ako sa zbaviť prachu v domácnosti

Prach sa nachádza všade okolo nás. V prírode, v ovzduší, v aute a samozrejme aj v našom byte. Okrem neporiadku spôsobuje alergie a iné nepríjemné ochorenia, ktoré priamo ohrozujú zdravie. Najlepším spôsobom, ako prach eliminovať je pravidelné upratovanie. Kroky, ktoré je potrebné podniknúť sa však neobmedzujú len na čistenie, ale zahŕňajú aj preventívne opatrenia zamerané proti jeho tvorbe a hromadeniu. V našom článku vám poradíme, čo pomôže tomu, aby ho u vás doma bolo menej.

9 tipov, ako sa zbaviť prachu v domácnosti

Ako vzniká prach v domácnosti?

Prach je označenie pre tuhé častice s priemerom pod 500 mikrometrov. Prach obsahuje spóry, plesne, baktérie, peľ, roztoče, ale aj ďalšie nebezpečné látky. Môže obsahovať hliník, stroncium, chróm, arzén či iné kovy, ktoré môžu byť vo vyšších koncentráciách toxické. Do domácností sa nedostáva iba z exteriéru, ale môže vznikať aj vo vnútri našich domovov. Častice prachu sú až 90 % vytvárané priamo ľuďmi a to odpadávaním kožných buniek. Zvyšky odumretej kože, zvieracia srsť, vlasy, chlpy, to všetko má vplyv na vznik prachu.

Roztoče vo vnútri koberca.

Prach však vzniká aj z oblečenia, bytového textilu alebo nábytku, z ktorých sa uvoľňujú drobné, okom takmer neviditeľné vlákna, ktoré sa vznášajú vo vzduchu a usádzajú sa po celom byte. Tieto čiastočky sa neustále pohybujú. Je teda jasné, že zbaviť sa prachu v interiéri je takmer nemožné, no existujú spôsoby, ako zamedziť jeho tvorbe. Zbaviť sa ho je potrebné predovšetkým preto, že spôsobuje množstvo zdravotných ťažkostí. Medzi tie najčastejšie patrí napríklad zápal spojiviek, nádcha, ekzém, alebo v najhorších prípadoch priedušková astma. Žiaľ neexistuje žiaden zázračný prístroj, ktorý s prachom zatočí. Potrebné je pravidelné umývanie a upratovanie.

1. Vhodné pomôcky, ktoré naozaj pomáhajú

Pri utieraní prachu je najdôležitejšie siahnuť po kvalitnej prachovke, pretože v opačnom prípade prach nezachytíte, len ho rozvírite a následne sa opäť usadí na povrchoch. Celkom dobre si s ním poradia prachovky z jahňacej vlny, ktoré sú lepšou alternatívou ako tie z umelých materiálov, pretože prírodné vlákno využíva na zachytávanie prachových častíc statickú elektrinu. Avšak je potrebné ich pravidelne prať. Vhodné sú aj utierky z mikrovlákna, ktoré sa používajú najmä na odstránenie prachu z tvrdých povrchov. Aby ste zabránili následnému usadzovaniu prachu pri čistení nie je na škodu ani použitie vhodného prostriedku proti prachu.

Náš TIP: Na ochranu povrchov pred usadzovaním prachu poslúži aj aviváž. Zmiešate 1 diel aviváže a 4 diely vlažnej vody a roztok nalejte do fľaše s rozprašovačom. Tento roztok môžete použiť na povrchy zo skla, drevotriesky a dokonca aj na televízor.

Pomôcky na odstraňovanie prachu v domácnosti.

2. Utieranie na vlhko

Utieraním prachu suchou utierkou ho akurát len rozvírite do ostatných miestností. Nič nedokáže eliminovať prach do takej miery, ako voda a vlhkosť. Ak chcete udržať prach pod kontrolou, stavte na vodu, pretože práve voda je v boji s prachom ideálna. Úplne postačí aj čistá vlažná voda. Vlhká handrička zabráni jeho víreniu. Ošetrený povrch nezabudnite aj utrieť do sucha.

Náš TIP: Na rýchle upratovanie skvelo poslúžia aj antibakteriálne vlhčené obrúsky. Sú skvelé na rýchlu očistu políc alebo upratanie omrviniek zo stola.

3. Frekvencia utierania prachu

Ako často utierať prach? Všetko závisí od najmä od polohy vašej nehnuteľnosti. Ak bývate pri prašnej ceste, je nevyhnutné utierať prach každý tretí deň. Naopak ak je neďaleko vášho obydlia vodná plocha stieranie prachu úplne postačuje vykonávať približne raz za 10 dní. Vodné plochy vzduch zvlhčujú, preto sa prach tak rýchlo nehromadí.

Ako dokonalý prachový filter funguje i hustá zeleň alebo sieťky na oknách, ktoré pri vetraní zachytia veľké množstvo prachu. Utieranie prachu nikdy neodkladajte a je dobré utierať ho minimálne raz týždenne na miestach, na ktoré sa ľahko dostanete ako napríklad stoly, skrinky, poličky a podobne. Raz mesačne je potrebné ho utrieť aj na ťažko dostupných miestach akými sú vysoké police, vrchné časti nábytku, rohy, stropy a zárubne.

4. Základ úspechu tvorí aj správny postup

Pre dôkladné odstránenie prachu je okrem samotnej frekvencie nesmierne dôležitý aj správny postup. Prach utierajte vždy smerom zhora nadol a vždy rovnakým smerom, aby ste zabránili následnému roznášaniu nečistôt. Ani jedno veľké upratovanie sa nezaobíde bez očistenia stropov a stien. Na tento účel najlepšie funguje čistý suchý mop z mikrovlákna. Vďaka flexibilnému tvaru sa s ním ľahko zbavíte pavučín i prachu aj na strope, pretože jeho tyč je dlhá až 149 cm. Vďaka kĺbovému ohybu sa dokonale postará aj o každý roh v miestnosti a hravo sa dostane aj za nábytok.

Utieranie prachu aj na nenápadných miestach.

5. Podstatné sú aj menej nápadné miesta

Prach sa udrží na rôznych povrchoch, dokonca i vo zvislých plochách. Nestačí prach iba utrieť a celý byť prevetrať, ale musíte ho dostať aj z miest, na ktoré väčšina z nás často zabúda.

Vykurovacie telesá – najmä v zime sa v škárach usádza veľa prachu. Jeho odstránenie urýchli úzka kefa na vykurovacie telesá. Ak ju náhodou doma nemáte postačí aj mop so starou ponožkou. Froté ponožku navlečte na tyč od mopu. Vlákna pritiahnu prach doslova ako magnet. Prípadne môžete použiť parný čistič. Za týmto účelom pridržte uterák za vykurovacím telesom a pomocou prúdu pary odfukujte nečistoty z medzier medzi rebrami.

Odvetrávacie zariadenia patria k miestam na ktoré sa často zabúda. Či už je to klimatizácia, kuchynské odsávanie, komín alebo iný druh vetracej šachty, mali by ste ich otvoriť a vyčistiť na pravidelnej báze. Kontrola a výmena filtrov je taktiež minimálne raz ročne nevyhnutná.

Tesnenie a rámy okien - naleštené sklá okien tvoria iba polovicu úspechu. Je potrebné myslieť aj na tesnenie a rámy. Minimálne raz mesačne ich utrite handričkou, aby ste predišli tvorbe plesní. Handričku stačí ľahko navlhčiť a pri aplikácii príliš netlačiť, aby z nej nekvapkala voda. Medzery na okenných rámoch je možné ľahko vyčistiť pomocou parného čističa.

6. Nezabudnite na bielizeň, záclony, matrace a čalúnenie

Asi si ani neuvedomujete, že množstvo prachu sa nachádza práve v posteľnej bielizni. V textile sú uvoľnené vlákna, vlasy, kúsky kože. To všetko je potrebné pred praním odstrániť. To znamená, že pri každej výmene posteľnej bielizne ju preprášte ako aj samotné vankúše a prikrývky. Posteľnú bielizeň perte aspoň na 60 °C. Ak vlastníte sušičku bielizne máte vyhraté. Práve sušičky zachytia množstvo prachu a alergénov. Či už sa jedná o sušenie alebo iba o neutralizovanie bielizne.

Ak sušíte alebo žehlíte prádlo snažte sa tieto činnosti vykonávať iba v jednej vyhradenej miestnosti. Tú je po práci samozrejme potrebné aspoň povysávať. Znížite tým výskyt nadmerného prachu v ďalších častiach domácnosti.

Vysávanie záclon.

Záclony sú taktiež zachytávačom prachu. Je nevyhnutné ich minimálne dvakrát do roka oprať, ale len samotné pranie nestačí. Dôležité je ich minimálne každý mesiac povysávať a aspoň raz týždenne preprášiť cez okno.

Matrace si zaslúžia dôkladnú očistu tepovaním minimálne raz za rok, ale počas tohto obdobia by ste ich mali vysávať aspoň raz týždenne. Je to nevyhnutné najmä pre ľudí, ktorí majú akékoľvek problémy s dýchaním či rôznymi alergiami. Na matrace sú veľmi dobrou pomôckou aj parné čističe. Postarajú sa o účinnú dezinfekciu bez použitia čistiacich prostriedkov pričom zabijú až 99,99 % všetkých baktérií.

Víriaci prach sa usádza aj na pohovkách, stoličkách či inom čalúnení. Je to z dôvodu, že keď si sadnete či ľahnete, čiastočky prachu zatláčate dovnútra. Najlepším pomocníkom na čalúnenie alebo koberce sú viacúčelové vysávače. Poradia si nielen so suchým, ale aj mokrým vysávaním.

7. Pravidelné vysávanie

Jednoduchým riešením, ako sa zbaviť prachu domácnosti, respektíve znížiť celkovú prašnosť, je častejšie vysávanie. Nie je však dôležité len pravidelne vysávať, ale tiež meniť alebo čistiť filter, nádobu na nečistoty alebo jednorazové vrecká. Vysávajte aspoň raz za týždeň pričom si dajte záležať na pravidelnosti a robte to dôsledne. Unáhlené vysávanie a zanedbanie ťažšie dostupných miest si vyberie svoju daň v podobe kumulácie chumáčov prachu.

Podlahový vysávač pri práci.

Šikovné je mať aspoň dva druhy vysávačov. Tyčové vysávače prípadne robotické vysávače sa postarajú o každodenné čistenie hlavných priestorov a miest pod nábytkom. Niektoré modely kombinujú funkciu vysávania a umývania, čo je veľmi praktické a zároveň efektívne na zabránenie prašnosti. Samozrejme v žiadnej domácnosti by nemal chýbať ani klasický podlahový vysávač, ktorým odstránite prach aj nečistoty z menej dostupných miest akými sú rohy, kúty či podlahové lišty matracov.

8. Odstráňte prach aj so žalúzií a roliet

Podlahové vysávače pomôžu aj s likvidáciou prachu na žalúziách. Dajte však pozor, aby bol výkon vysávača nastavený na najnižší stupeň. Žalúzie zatvorte tak, aby lamely ležali na plocho smerom nadol. Následne ich povysávajte smerom zhora nadol nadstavcom na čalúnenie. Pri látkových roletách stačí prach zotrieť antistatickou prachovkou aspoň raz týždenne.

Po vysávaní sa môžete pustiť do utierania prachu, ktoré dá poriadne zabrať, pretože je to najprácnejší, ale v domácich podmienkach absolútne najlepší spôsob. Na odstránenie prachu zo žalúzií je najvhodnejšia vlhká handrička ktorou pekne poctivo budete čistiť lamelu po lamele.

Odstraňovanie prachu so žalúzií.

Takéto prácne odstránenie prachu je postačujúce vykonávať raz ročne. Avšak minimálne každý týždeň zavrite žalúzie a zotrite ich ako plochu. Postupujte zľava doprava a zhora nadol. Potom žalúzie zatvorte tak, aby lamely smerovali nahor a postup zopakujte.

Na čistenie žalúzií sa dajú zaobstarať rôzne prachovky, ktoré zotrú prach aj na dvoch lamelách súčasne. Zvládnu suchý a mokrý spôsob čistenia, ako aj všetky druhy materiálov tienenia. Vyberajte tie s mikrovláknom, pretože mikrovlákno jemne a spoľahlivo odstraňuje nečistoty a je možné ho prať.

9. Čistite aj úžitkové predmety a menej nápadné miesta

Prach sa hromadí aj na miestach, ktoré nie sú viditeľné. Hračky, knihy alebo iné predmety môžu obsahovať množstvo skrytého prachu usadeného v štrbinách. Samozrejme aj tie potrebujú dôkladnú očistu minimálne raz za mesiac. Rovnako si vašu pozornosť zaslúžia obrazy, fotografie v rámikoch ako aj dekoračné predmety.

Nezabúdajte ani na skrine s oblečením, pretože prach si nájde cestu aj tam. Aspoň raz ročne urobte poriadok aj v skriniach. Sezónne oblečenie, ktoré často nenosíte, schovajte do krabíc alebo vákuových vriec a poličky ako aj dno skrine dôkladne utrite vlhkou handrou.

Utieranie prachu zo zárubní.

10. Neobchádzajte podlahové lišty ani rôzne štrbiny

Tam kde sú položené laminátové alebo drevené podlahy, sú okolo aj podlahové lišty. Na vrchnú časť lišty sa ukladá prach, vlasy alebo chlpy domácich miláčikov. Minimálne raz za mesiac lišty povysávajte a následne pretrite vlhkou handričkou.

Pri upratovaní je potrebné venovať zvýšenú pozornosť aj záhybom a štrbinám na nábytku v závislosti od tvaru a dizajnu. Ak ich budete pravidelne obchádzať, prach na nich vytvorí nepekný sivý film. Používajte produkty, ktoré vytvoria na nábytku ochrannú bariéru pred opätovným usádzaním prachu, ale aj odtlačkami prstov. Nanášajte ich z diaľky, aby sa rovnomerne rozptýlili. Sprej proti prachu si však viete vyrobiť aj doma.

Jednoduchý, praktický, bez toxických prísad. Tento sprej proti prachu vám pomôže pri čistení všetkých zaprášených povrchov a k tomu ešte prevonia vašu domácnosť. Funguje na báze octu, ktorý zaručí dezinfekciuľahšie čistenie, oleja, ktorý pomáha predchádzať usadzovaniu prachu a esenciálnych olejov, ktoré prekryjú zápach octu.

Prísady:

  • 0,25 l vody
  • 0,125 l destilovaného bieleho octu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 5 kvapiek esenciálneho oleja (výber vône je individuálny, záleží od toho aká sa komu páči)

Ingrediencie premiešajte postupným pridávaním v poradí, v ktorom sú uvedené. Poriadne pretrepte a nalejte do nádoby sprejového rozprašovača. Aplikujte na povrchy pred každým čistením.

Ako mať nad prachom mierny náskok?

Prach nie je iba na viditeľných plochách, ale drží sa aj v textíliách. Ak sa nechcete vzdať rôznych textilných doplnkov, častejšie perte. Zamerajte sa najmä na ozdobné vankúše, prehozy alebo deky. Možno sa to nezdá, ale práve na textíliách sa nečistoty držia a odkiaľ sa potom šíria ďalej do interiéru.

Uzavreté úložné priestory

Ak máte v obľube vystavovať drogériu, parfumy alebo šperky v otvorených policiach skúste ich uložiť radšej do uzatvorenej skrinky alebo boxu. Na policiach sa totiž za jediný deň nazbiera toľko prachu, že môžete utierať zas. Platí to aj pre všetky vystavené drobnosti.

Prach a čistička vzduchu

Najlepším pohlcovačom prachu je čistička vzduchu. Môžete upratovať nonstop a rovnako nebudete tak efektívny ako ona. Zbaví vás nielen prachu, ale aj všetkých nečistôt a zvieracích chlpov. Je vybavená sústavou dômyselných filtrov, ktoré zachytia takmer všetky nečistoty. Veľmi účinné sú čističe vzduchu s ionizátorom alebo generátorom záporných iónov, ktorý neutralizuje alergény vo vzduchu. Záporné ióny majú navyše pozitívny vplyv na zdravie a kvalitu dýchania.

Čistička vzduchu v spálni.

Aj so zvlhčovačom vzduchu s prachom zatočíte

Čistička vzduchu nie je jediný prístroj, ktorý vám od prachu uľaví. Aby sa prach nestihol tak rýchlo rozšíriť po byte, pomáha mierne zvýšenie vlhkosti vo vzduchu. To platí predovšetkým v zimnom a vykurovacom období, pretože samotné vykurovanie vysušuje vzduch v miestnosti.

V chladnom ročnom období sa na vykurovacie telesá umiestňuje závesný zvlhčovač naplnený vodou. Tá sa bude vyparovať a zaistí zvlhčenie vzduchu. Avšak takáto alternatíva je veľmi slabá a suchého vzduchu v miestnosti vás nezbaví. Novovytvorená vlhkosť sa totiž najprv vstrebáva do vysušeného nábytku, podlahových krytín aj samotných stien a až potom zostane na zvlhčenie samotného vzduchu.

Vlhkosť tiež ľahko uniká do chladnejších priestorov domu a v mrazivom počasí aj von. Vhodné riešenie ponúkajú zvlhčovače vzduchu. Sú to kompaktné prístroje, ktoré sa zmestia aj na nočný stolík. V našej ponuke nájdete zvlhčovače, ktoré vzduch čistia a zvlhčujú zároveň.

Kvety, pomocníci v boji s prachom.

Kvety ako prírodná čistička vzduchu a lapač prachu

Kvety dokážu okrem skrášlenia bytu zlepšiť aj kvalitu vzduchu v interiéri, vyčistiť ho od škodlivých látok a odohnať nepríjemný hmyz. Prírodnými zvlhčovačmi vzduchu sú napríklad rastliny filodendronu, fikusu, lipky a papyrusu s ľudovým názvom vodná palma, ktorá odparí za jediný deň až 2 litre vody.

Medzi najúčinnejších hltačov prachu aj iných škodlivín patria ihličnany, ktoré uvoľňujú do vzduchu prchavé látky na báze silíc a éterických olejov. Do veľkých miestností rodinných domov môžete umiestniť izbový smrečok alebo jedličku. Do panelákových bytov sa hodí cyprus veľkoplodý alebo cypruštek guľovitý či kanárska borovica.

Náš TIP: Proti nepríjemnému hmyzu muchám, komárom, ovadom sú účinné listy vlašského orecha.

Súvisiace kategórie

Umývanie a upratovanie Mopy, zmetáky a upratovacie nástroje Sušičky prádla Vysávače