Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako sa zbaviť chĺpkov na tele

Túžite po hladkej pokožke bez nežiadúcich chĺpkov? Existujú dva spôsoby, ako odstrániť nechcené ochlpenie na tele. Zvoliť si môžete depiláciu alebo epiláciu, výber záleží len na vás. V našom článku sa dočítate, aký rozdiel je medzi týmito dvoma spôsobmi odstránenia chĺpkov, aké nástroje využívajú a aké sú ich najväčšie výhody.

Ako sa zbaviť chĺpkov na tele?

Epilácia vs depilácia

Epilácia a depilácia sú dva účinné spôsoby, ktorých spoločným cieľom je odstrániť nežiadúce chĺpky. Aj napriek tomu, že sa názvy týchto pojmov veľmi podobajú, ich metódy a účinky sa značne líšia. Epilácia je účinnejšia a dlhodobejšia, zatiaľ čo depilácia je rýchlejšia a menej náročná. Voľba medzi týmito dvoma metódami závisí od individuálnych preferencií, tolerancie bolesti, trvania výsledkov a ďalších faktorov, ktoré sú na zvážení každého zákazníka.

Najväčšie rozdiely medzi epiláciou a depiláciou:

  • účinnosť a trvanie výsledku
  • bolesť
  • náklady

Epilácia a depilácia sa líšia účinnosťou a trvaním výsledku

Epilácia je metóda, pri ktorej sa chĺpky odstraňujú spolu s koreňom. To znamená, že chĺpok je vytrhnutý z chĺpkového folikulu. Táto metóda poskytuje dlhodobé výsledky, pretože trvá dlhšie, kým sa chĺpky znovu objavia. Epilácia je v porovnaní s depiláciou považovaná za účinnejšiu, pretože ničí samotný zdroj chĺpkov. Medzi najbežnejšie metódy epilácie patrí voskovanie, epilácia, laserová epilácia a elektrolýza.

Depilácia je metóda, pri ktorej sa odstraňuje iba viditeľná časť chĺpkov nad povrchom pokožky. Pri depilácii nie je odstránený koreň chĺpka, čo znamená, že chĺpky rýchlejšie narastajú späť. Depilácia poskytuje dočasný výsledok, pri ktorom je potrebné opakovať ošetrenie po určitom čase. Medzi bežné metódy depilácie patrí holenie alebo používanie depilačných krémov.

Objavte všetky rozdiely medzi epiláciou a depiláciou.

Ktorý spôsob odstránenia chĺpkov je bezbolestný?

Ďalším rozdielom medzi epiláciou a depiláciou je bolesť, ktorú pri odstraňovaní chĺpkov môžete cítiť. Epilácia je často spojená s určitou miernou bolesťou alebo nepohodlím, pretože sa pri nej vytrhávajú chĺpky s koreňom. Niektorí ľudia tiež môžu pociťovať citlivosť alebo podráždenie pokožky. Výhodou je možnosť IPL epilácie, ktorá je takmer bezbolestná a zároveň prináša dlhodobé výsledky v odstraňovaní chĺpkov.

V porovnaní s epiláciou je depilácia zvyčajne menej bolestivá, pretože sa zameriava iba na odstránenie chĺpkov z povrchu pokožky.

Ktorá metóda odstránenia chĺpkov je cenovo dostupnejšia?

Náklady na epiláciu alebo depiláciu sú jedným z faktorom, ktorý hrá rolu pri výbere metódy odstránenia chĺpkov. Depilácia je v porovnaní s epiláciou často cenovo dostupnejšia. Bežné metódy depilácie, ako je holenie alebo používanie depilačných krémov, sú dostupné za nízke ceny a môžu sa vykonávať doma. Na druhej strane epilácia môže byť finančne náročnejšia, pretože môže vyžadovať viacero ošetrení, použitie profesionálnych epilátorov alebo návštevu salónu.

Dámsky holiaci strojček.

Ako sa zbaviť chĺpkov na tele depiláciou?

Pri depilovaní holíte len chĺpky na povrchu pokožky a nezasahujete pri tom do ich koreňa. Depilácia je bezbolestným a rýchlym spôsobom odstránenia chĺpkov, avšak kvôli holeniu len na povrchu môžu nové chĺpky rásť oveľa rýchlejšie. Existuje niekoľko spôsobov a druhov depilácie, z ktorých si môžete vybrať ten, ktorý vám najviac vyhovuje.

  • Depilačné krémy obsahujú chemické zložky, ktoré rozpúšťajú chĺpky na povrchu pokožky. Táto metóda je bezbolestná, avšak nie je vhodná pre všetky typy pokožky a môže spôsobiť podráždenie. Pred použitím depilačných krémov je dôležité si preštudovať ich zloženie a pokyny na balení, prípadne najskôr vykonať alergický test na malej ploche pokožky.
  • Klasické holiace strojčeky sa používajú na odstránenie chĺpkov z povrchu pokožky. Výsledky však trvajú iba krátkodobo a je potrebné pravidelne sa holíť. Pri holení sa odporúča používať aj gél alebo penu na holenie, ktoré zmierňujú podráždenie pokožky.
  • Elektrické holiace strojčeky sú ďalšou možnosťou depilácie, ktorú mnohí ľudia uprednostňujú. Tieto strojčeky sú vybavené rôznymi nadstavcami, ktoré sú určené pre jednotlivé časti tela. S ich pomocou je možné odstrániť chĺpky rýchlejšie a efektívnejšie a celý proces je bezbolestný. Elektrické holiace strojčeky majú tiež výhodu v tom, že nie je potrebné pravidelne meniť žiletky. V našej ponuke nájdete dámske holiace strojčeky, ale aj holiace strojčeky pre mužov.
  • Zastrihávače sú kompaktné a praktické, a preto sa často používajú na cestách. Ich veľkou výhodou je, že môžete zastrihávače použiť takmer kdekoľvek, pretože zvyčajne fungujú na batérie alebo majú vstavaný akumulátor. Zastrihávače sú obvykle určené pre konkrétnu oblasť tela, ako napríklad zastrihávanie chĺpkov v nose, úpravu obočia alebo oblasť bikín.

Zastrihávač chĺpkov.

Prečo sa depilovať?

Každá zo spomínaných metód odstránenia chĺpkov prostredníctvom depilácie má svoje výhody aj nevýhody. Vo všeobecnosti má však depilácia v porovnaní s epiláciou viacero výhod: 

  • Depilácia odstraňuje chĺpky z povrchu pokožky, čo zanecháva hladkú a jemnú pokožku. Bez nežiaducich chĺpkov je pokožka príjemnejšia na dotyk a vyzerá esteticky príťažlivejšie.
  • Nech už si vyberiete ktorúkoľvek metódu depilácie, zvyčajne každá zvládne vaše chĺpky odstrániť rýchlejšie ako epilácia.
  • Depilácia je cenovo dostupná a ponuka depilačných nástrojov je veľmi pestrá.
  • Väčšina depilačných metód je bezpečná a nevyžaduje špeciálne odborné znalosti. S dodržiavaním pokynov a opatrení na hygienu je riziko komplikácií minimálne.

Mokré vs suché holenie

Holenie je jednou z najbežnejších metód odstraňovania chĺpkov a všeobecne rozlišujeme dva spôsoby ako ho dosiahnuť. Na výber máte mokré alebo suché holenie, pričom každá z týchto metód má svoje výhody aj nevýhody.

  • Mokré holenie je metóda, pri ktorej sa chĺpky odstraňujú pomocou žiletky, vody a holiacej peny. Tento spôsob je rýchly, efektívny a väčšina ľudí ho vykonáva počas sprchy. Mokré holenie je šetrné k pokožke, zaisťuje hladký výsledok a minimalizuje riziko poranenia.
  • Suché holenie je metóda, pri ktorej sa chĺpky odstraňujú pomocou elektrického holiaceho strojčeka bez použitia vody alebo holiacej peny. Táto metóda je rýchla, pohodlná a vyhľadávaná vďaka svojej jednoduchosti. Suché holenie je vhodné najmä pre tých, ktorí preferujú rýchle riešenia a nemajú veľa času na prípravu. Elektrický holiaci strojček sa prispôsobuje kontúram tela a poskytuje hladký výsledok.

Mokré vs. suché holenie.

Ako sa zbaviť chĺpkov na tele epiláciou?

Epilácia je metóda odstraňovania chĺpkov, ktorá sa vyznačuje úplným odstránením chĺpkov vrátane ich koreňov. Tento proces zabezpečuje pomalý rast nových chĺpkov, ktoré sú jemnejšie a menej výrazné. Epilácia prináša dlhodobé výsledky, vďaka ktorým môžete mať hladkú pokožku počas niekoľkých týždňov alebo mesiacov.

Existuje niekoľko spôsobov, ako vykonať epiláciu:

  • Voskovanie zahŕňa aplikáciu horúceho vosku na pokožku a jeho rýchle odtrhnutie proti smeru rastu chĺpkov. Voskovanie je účinné, ale niektorí ľudia ho môžu považovať za bolestivé. Pre citlivé oblasti tela, ako je oblasť bikín, tvár alebo podpazušie, sa často používa cukrová pasta.
  • Epilátory sú elektrické zariadenia, ktoré vytrhávajú chĺpky spolu s koreňom pomocou pinziet alebo kotúčov. Obecne platí, že čím viac pinziet alebo kotúčov má epilátor, tým efektívnejšie a rýchlejšie je odstraňovanie chĺpkov. Tento proces môže byť mierne bolestivý, ale špeciálne masážne alebo chladivé nadstavce môžu pomôcť zmierniť nepohodlie.
  • IPL (Intenzívne pulzné svetlo) počas epilácie vysiela sériu intenzívnych svetelných impulzov na pokožku, čo vedie k zničeniu chĺpkov a ich dlhodobému odstráneniu. Epilátory s IPL sú menej bolestivé ako voskovanie alebo epilátory a predstavujú efektívnu voľbu pre dlhodobé odstránenie chĺpkov. Zistite, ako používať IPL epilátor.

IPL epilátor Philips Lumea.

Prečo sa epilovať?

Existuje hneď niekoľko dôvodov, prečo si na odstránenie nežiadúcich chĺpkov vybrať jeden zo spôsobov epilácie. Zistite aké výhody má v porovnaní s depiláciou epilácia:

  • Chĺpky sa po epilácii neobjavujú okamžite, ale až po určitom čase, takže si môžete užívať hladkú pokožku po dlhšiu dobu. Čas, kedy sa chĺpky znovu objavia, je individuálny a závisí od rýchlosti rastu vašich chĺpkov, a tiež od zvoleného spôsobu epilácie.
  • Pravidelná epilácia môže spôsobiť, že nové chĺpky rastú jemnejšie a tenšie. Vďaka tomu sú chĺpky menej viditeľné a pokožka vyzerá hladšie a prirodzenejšie.
  • Epilácia je metóda, ktorú je možné vykonávať doma pomocou rôznych dostupných epilátorov a voskovacích prúžkov bez nutnosti návštevy salónu.

Viaceré epilátory sú vodeodolné, takže ich môžete využívať aj počas sprchovania alebo umývania sa.

Tipy pre dokonalú epiláciu a depiláciu

Dôkladná starostlivosť pred a po epilácii alebo depilácii je dôležitá pre zabezpečenie účinného a bezpečného procesu odstránenia chĺpkov. Aby bola vaša depilácia alebo epilácia úspešná a vy ste boli s hladkou pokožkou spokojný, máme pre vás niekoľko tipov, ako zabrániť podráždeniu pokožky a zbaviť sa chĺpkov čo najúčinnejšie.

  • Pred epiláciou alebo depiláciou je dôležité pripraviť pokožku. Tento proces zahŕňa očistenie pokožky, aby sa odstránila nečistota a odumreté bunky. Pokožku umyte vodou a dôkladne osušte, vďaka čomu sa vaše chĺpky zjemnia a zároveň sa uľahčí ich odstránenie.
  • Peelingom pokožky sa zbavíte mŕtvych buniek a uvoľníte chĺpky, čo zaručí hladší a účinnejší proces odstránenia chĺpkov.
  • Ak plánujete chĺpky odstraňovať voskom, nezabudnite ich nechať narásť na dostatočnú dĺžku. Všeobecne sa odporúča, aby chĺpky boli dlhé aspoň 0,5 cm.
  • Pri odstraňovaní chĺpkov buďte opatrný a neponáhľajte sa. Sledujte pokyny a nevyvíjajte nadmerný tlak na pokožku. Nedráždite pokožku nadmerným ťahom alebo trením.
  • Po depilácii voskom je vhodné vyhnúť sa horúcim sprchám alebo kúpeľom po dobu niekoľkých hodín, aby ste zabránili nadmernému tepelnému podráždeniu pokožky.
  • Po depilácii alebo epilácii je dôležité venovať čas starostlivosti o pokožku. Používajte jemné hydratačné krémy alebo gély, ktoré pomôžu upokojiť a hydratovať pokožku. Taktiež sa vyhnite treniu a poteniu, aby ste minimalizovali podráždenie pokožky. Môžete tiež použiť prípravky s protizápalovými účinkami, ako je aloe vera gél na zmiernenie podráždenia.

 

Súvisiace kategórie

Epilátory Epilácia, holenie a strihanie Holiace strojčeky