Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať najlepšiu stavebnicu LEGO®

LEGO® sa stalo ikonickým symbolom detstva a kreativity. Stavebnice, ktoré prichádzajú vo všetkých tvaroch a veľkostiach, ponúkajú nielen hodiny zábavy, ale aj príležitosť pre deti rozvíjať svoje schopnosti. Ako však vybrať to správne LEGO®? V tomto článku vám prinášame niekoľko tipov, ako sa orientovať v pestrej ponuke a tiež vám poradíme, ako nájsť vhodnú stavebnicu LEGO® pre vás či vašich malých staviteľov.

Obľúbené LEGO v rôznych veľkostiach a farbách.

Prečo si vybrať práve LEGO® stavebnicu?

LEGO® nie je len obyčajná stavebnica. Predstavuje cestu ku kreativite a rozvoju a ponúka tak neobmedzené možnosti tvorby. Z jednej stavebnice môžete vytvoriť množstvo rôznych modelov a scén, čím sa stávate tvorcom vlastných príbehov. Či už staviate mestský park, vesmírny raketoplán alebo fantastický hrad, vaša kreativita nemá žiadne hranice.

Presvedčí vás aj jedinečná kvalita LEGO® dielikov, ktorá je výsledkom precíznej práce konštruktérov tejto populárnej stavebnice. Každý dielik presne zapadá do druhého, čo zaručí vždy stabilné a odolné konštrukcie. LEGO® stavebnice sú navrhnuté s ohľadom na rôzne detaily, čo znamená, že sa vždy môžete tešiť na pôsobivé modely.

Okrem dlhých hodín zábavy sú LEGO® stavebnice skvelým nástrojom pre vzdelávanie detí v oblasti matematiky, logiky a kreativity. Skladanie rôznych modelov a dodržiavanie návodov pomáha rozvíjať deťom ich analytické schopnosti a riešenie problémov. No a pre dospelých je stavanie LEGO® nielen príjemne stráveným časom s najbližšími, ale aj skvelou príležitosťou na relax.

S neustále rozširujúcim sa sortimentom môžete nájsť presne také LEGO®, po ktorom túžite. LEGO® neustále inovuje a prispôsobuje sa súčasným trendom, čím poskytuje rozmanitý výber naozaj pre každého staviteľa. Takže sa môžete tešiť na nekonečnú zábavu, ktorá bude vždy vyhovovať vašim záujmom.

Zábava s LEGOm.

Kde sa tu LEGO® vzalo?

Ešte predtým, ako sa ponoríte do hľadania vhodného LEGO® pre seba či vašich blízkych, prezradíme vám, kde sa tu LEGO® vzalo.

LEGO® sa zrodilo z krátkej formy dánskych slov "LEG GOT" čo znamená "pekne sa hrať" a vyšlo na svetlo sveta z malej dánskej dielne v roku 1932. Zakladateľ, Ole Kirk Christiansen, sa pôvodne venoval výrobe drevených hračiek, no v roku 1949, s príchodom plastu, prišiel na svet prvý plastový stavebný blok pod názvom, ako ho poznáme dnes, LEGO®. Tento inovatívny koncept umožnil nadšeným staviteľom spájať a vytvárať rôzne modely a konštrukcie s neobmedzenými možnosťami.

Od svojho začiatku LEGO® neustále inovovalo a rozširovalo svoj sortiment. V 60. rokoch prichádzajú na scénu prvé tematické stavebnice a v 70. rokoch sa začína výroba ikonických minifigurín. V 90. rokoch prichádza fantastická séria LEGO® Technic, ktorá pridáva do hry pokročilé mechanické prvky.

Dnes je LEGO® svetovým lídrom v oblasti stavebných hračiek. S rôznorodým výberom tém od mesta až po sci-fi, a s partnerstvami so známymi značkami ako Star Wars a Marvel, ponúka LEGO® stavebné zážitky pre všetky vekové kategórie. Súčasne neustále investuje do udržateľnosti a digitálneho vývoja, aby poskytlo zakaždým nové a vzrušujúce zážitky staviteľom na celom svete. Takže môžete očakávať stále viac a viac zábavy a kreativity od tohto ikonického stavebného systému aj v budúcnosti.

Pre tých, ktorí majú radi výzvy stavania LEGO® je vzrušujúce, keď sa objaví ďalšia nová a kreatívna stavebnica. Ak však prichádza rad na výber darčeka pre týchto vášnivých LEGO® nadšencov, môžeme sa v tejto rozmanitej ponuke LEGO® stavebníc jednoducho stratiť. V nasledujúcich riadkoch vám poradíme, ako vybrať ten správny model, ktorý vyčaruje úsmev na tvári vášho blízkeho.

Nadšenie zo stavania LEGO.

Ako vybrať správnu LEGO® stavebnicu podľa veku?

Pri výbere LEGO® stavebnice je dôležité brať do úvahy viacero faktorov. Prvým z nich je vek obdarovaného, potom sú to jeho záujmy a schopnosti. Každé balenie LEGO® stavebnice je označené odporúčaným vekom, pričom je dobré pri výbere súčasne s vekom zohľadniť aj schopnosť dieťaťa daný model poskladať.

Každá krabica stavebnice LEGO® je označená odporúčaným vekom a je prispôsobená vhodným počtom dielikov tak, aby ju zvládol poskladať každý malý LEGO® nadšenec.

LEGO® pre deti od 1,5 až 4 roky

Pre deti vo veku 1,54 roky je ideálnou voľbou stavebnica LEGO® Duplo, ktorá obsahuje primeraný počet dielikov od cca 65 až do 230 dielikov. Tieto kocky sú dvakrát väčšie než tradičné LEGO® kocky, takže nehrozí prípadné prehltnutie. Výrazné farby a odolné materiály robia z tejto stavebnice ideálnu voľbu pre malé ručičky. Okrem zábavy sa deti učia jemnej motorike, rozvíjajú svoj zrak a slovnú zásobu a získavajú základné poznatky z matematiky.

LEGO Duplo je špeciálne vyrobené pre najmenších staviteľov do 4 rokov.

LEGO® pre deti od 4 rokov

Pre deti od 4 rokov je špeciálne navrhnuté LEGO® Juniors (cca 100 až 200 a viac dielikov), ktoré umožňuje prirodzený prechod od kociek LEGO® Duplo k tradičným LEGO® kockám. Táto stavebnica vytvára priestor na hru, podnecuje predstavivosť a prenáša deti do sveta reálnych situácií alebo fantastických príbehov zo superhrdinami. LEGO® Juniors je ideálnym spôsobom, ako deti zaujať stavbou a rozvíjať ich kreativitu.

LEGO® pre deti od 6 rokov

Stavebnice LEGO® pre deti od 6 rokov sú bránou do sveta dobrodružstva a kreativity. Sú vhodné pre školákov, pretože podporujú rozvoj motorických zručností, riešenie problémov a kreatívne myslenie. Pre túto vekovú kategóriu sú k dispozícii rôzne LEGO® série od 100 až 1 000 dielikov, ktoré zohľadňujú rôzne záujmy a preferencie malých staviteľov.

Zaujímavou voľbou môžu byť sady LEGO® Creator 3v1, LEGO® City a LEGO® Classic, ktoré patria medzi najobľúbenejšie pre deti v tejto vekovej kategórii. LEGO® City im umožňuje vytvoriť mestský svet s rôznymi budovami, vozidlami a postavičkami. Naopak, séria LEGO® Classic deťom dáva voľnosť vytvárať čokoľvek čo si len dokážu predstaviť.

Pre chlapcov, ktorých fascinuje svet sci-fi je tu LEGO® Star Wars, kde môžu spoznávať galaxiu Star Wars a bojovať proti zlu. Ninjago LEGO® zase zavedie deti do sveta nindžov a LEGO® Minecraft® naopak prináša prvky z obľúbenej online hry do reálneho sveta LEGO® stavieb.

Pre všetky princezné v tomto veku sú určené série LEGO® Disney Princess s postavičkami princezien, ako sú Elsa, Ariel alebo Popoluška a LEGO® Friends zase privedie všetky dievčatká do sveta 5 kamarátok, kde sa učia o dôležitosti priateľstva a zoznamujú s bežnými životnými situáciami.

lego City policajná stanica

LEGO® pre deti od 9 rokov

Stavebnice LEGO® určené pre deti od 9 rokov sú náročnejšie, obsahujú od 200 do 1 500 dielikov, no sú stále plné detskej hravosti a fantázie. Nájdete tu sady LEGO® City, ktoré sú evergreenom, a rozmanité stavebnice inšpirované obľúbenými seriálmi a hrami, ako sú LEGO® Minecraft®, Ninjago, Star Wars či Super Heroes. Pre dievčatá sú tu LEGO® Friends s dôrazom na priateľstvo a LEGO® Disney s rozprávkovým svetom.

Pre pokročilých staviteľov sú ideálne aj komplexné stavebnice LEGO® Architecture a LEGO® Technic, ponúkajúce detailné modely a funkčnosť. Tieto pokročilé LEGO® sady umožňujú kombinovať rôzne svety a s priehľadnými návodmi môžete stavať podľa plánu alebo jednoducho nechať voľný priestor svojej kreativite.

LEGO Ninjago legendárny Jayov titánsky robot.

LEGO® pre teenagerov a pre dospelých

Stavebnice LEGO®, ktoré sú určené pre teenagerov od 13 rokov a pre dospelých sú plné výziev a možností pre rozvoj kreativity a zručností. Obsahujú zložitejšie a detailnejšie modely, ktoré stimulujú motorické schopnosti, priestorovú predstavivosť a logické myslenie. Tieto sady sú výborným vzdelávacím nástrojom poskytujúcim zábavu a tiež relax.

V tejto kategórii nájdete rôzne tematické radové série, vrátane LEGO® Creator Expert, LEGO® Architecture, LEGO® Technic a LEGO® Ideas, LEGO® Icon, LEGO® Art a oslovia mnohých kreatívcov a zberateľov LEGO® stavebníc. Modely zahŕňajú moderné dizajny a realistické konštrukcie s dôrazom na detail a precízne spracovanie rôznych známych budov, licencovaných vozidiel a mnohých ďalších úchvatných stavieb. Sady pre dospelých a deti od 13 rokov obsahujú od 300 až do 6 000 dielikov a viac.

LEGO Art Hokusai veľká vlna.

Výber stavebnice LEGO® podľa rôznych záujmov

Ak už máte vybraté LEGO® , ktoré je primerané veku staviteľa no stále váhate pri výbere témy, pomôžeme vám nájsť správne LEGO® podľa záujmu obdarovaného.

Stavebnica LEGO® pre malých staviteľov, ktorých zaujíma celý svet

Stavebnica LEGO® Classic je ako stvorená pre najmenších tvorcov. Súpravy kociek a základných komponentov, s jednoduchými návodmi na zostavenie pozývajú do sveta neobmedzených možností. Kocky sú dodávané v praktickom plastovom boxe.

LEGO® Duplo pre najmenších tvorcov obsahuje väčšie kocky, ktoré sú ľahko držateľné v malých rúčkach a nepredstavujú žiadne nebezpečenstvo prehltnutia. Tieto LEGO® sady obsahujú rozličné témy, ako sú autá na stavbe, vláčik s koľajnicami, čarovný les či zámok, či dokonca obľúbený svet LEGO® Disney, a tak zaujmú všetkých malých staviteľov.

LEGO® Juniors ponúka jednoduchšie modely pre deti od cca 4 rokov s priloženými jednoduchými návodmi pre samostatnú tvorbu. S rôznymi tematickými zábermi, od stavebných strojov po pretekárske autá a známe postavy, je táto séria skvelým spôsobom, ako zabaviť malých staviteľov.

 

 

LEGO Classic v praktickom boxe.

LEGO® pre malých dobrodruhov, záchranárov a strážcov zákona

Sady LEGO® City sú plné detailných postavičiek a dielikov, ktoré umožňujú deťom vytvárať vlastné mestské prostredie. Malí stavitelia môžu skonštruovať hasičské stanice, policajné stanice a ďalšie základne. Sady obsahujú rôzne vozidlá, postavičky a vybavenie, aby deti mohli zažívať vzrušujúce scénky z každodenného života hrdinských záchranárov a strážcov zákona.

Množstvo zábavy nájdu všetci malí dobrodruhovia aj v sadách LEGO® Creator 3v1, ktoré obsahujú témy od futuristických áut, športových vozidiel, dinosaurov, až po kaviarne a dobrodružné modely pirátskych lodí. Navyše, všetky LEGO® sady sú spolu kombinovateľné, čo umožňuje vytvárať ešte viac rozličných modelov podľa návodov alebo vlastnej fantázie.

 

 

LEGO City policajné auto s policajtom.

LEGO® stavebnica pre malých konštruktérov a architektov

LEGO® Creator 3v1 je stavebnica určená pre malých konštruktérov vo veku 6 -12 rokov. Každá súprava ponúka možnosť vytvoriť tri rôzne modely, od zvierat po budovy podporujúce kreativitu a staviteľské schopnosti. Ak si trúfate na zložitejšie konštrukcie, stavte na LEGO® Technic. Táto séria je ideálna pre skúsenejších staviteľov od 7 rokov a tiež pre dospelých. Obsahuje modely rôznych strojov, rýchlych áut, motoriek, lietadiel až po kamióny a stavebné stroje, ktoré sú prepracované do detailu a obsahujú rôzne diely a mechanizmy aj s diaľkovým ovládaním.

 

 

Prepracovaný model Nasa Mars Rover od LEGO Technic.

LEGO® pre všetkých vášnivých zberatelov áut

Stavebnice LEGO® Speed Champions sú určené pre deti od 7 rokov, ktoré sa môžu tešiť na autentický zážitok z pretekárskeho sveta. Tieto modely sú inšpirované skutočnými pretekárskymi udalosťami a umožňujú vytvoriť detailné a realistickejšie modely obľúbených závodných vozov.

Tieto stavebnice sú však zaujímavé aj pre dospelých, najmä pre zberateľov a fanúšikov automobilového sveta. Niektoré modely môžu byť považované za zberateľské kusy, pretože sú detailne spracované a inšpirované skutočnými vozidlami. Modely v sérii LEGO® Speed Champions sú často licencované, čo znamená, že LEGO® spolupracuje s automobilovými značkami na vytvorení presných replík ich vozidiel.

 

 

LEGO Speed Champions model Ferrari.

LEGO® pre milovníkov umenia, architektov a skúsených staviteľov

Pre každého milovníkov umenia, architektúry a skúsených staviteľov, je LEGO® ponuka rozmanitá a pútavá. Napríklad séria LEGO® Architecture, navrhnutá pre deti staršie ako 12 rokov, umožňuje vytvárať mestské panorámy a autentické stavby a umožňuje sa ponoriť na dlhé hodiny do sveta architektonických skvostov.

Pre sériu LEGO® Ideas, určenú pre väčšinou od 16 rokov, platí, že každá sada je jedinečná a obsahuje rôzne témy. Od historických udalostí a pamiatok po známe filmy a knihy, ponúka táto sada zábavu a výzvy pre tých, ktorí hľadajú náročnejšie a nápadité projekty.

Pre dospelých a staršie deti je tu séria LEGO® Art a LEGO® Icons, ktoré umožňujú vytvoriť umelecké diela, portréty ikonických postáv, symboly alebo obrazy. S náročnými modelmi a neuveriteľným množstvom detailov ponúkajú tú správnu výzvu pre tých, ktorí hľadajú dlhé hodiny stavania a maximálnu precíznosť vo svojich projektoch.

 

 

LEGO Icons a prepracovaná tichá záhrada.

LEGO® pre všetky princezné, kamarátky a milovníčky Disney sveta

Pre milovníčky Disney sveta a princezien sú tu špeciálne stavebnice, ktoré ich vtiahnu do kúzelného sveta rozprávok.

LEGO® Friends ponúkajú stavebnice vhodné pre dievčatá vo veku 5 -12 rokov, s postavičkami kamarátok a ich domovmi v mestečku Heartlake City. Každá sada prináša zábavu, dobrodružstvo a priestor na rozvoj kreativity.

LEGO® Princess sady zasa predstavujú svet krásnych princezien a kráľovských dobrodružstiev. V týchto stavebniciach nájdete kúzelné zámky, kočiare a postavičky, ktoré oživia svet Disney príbehov. Pre malé princezné sú tieto sady nielen zábavné, ale aj inšpiratívne, umožňujú im vytvárať vlastné príbehy a preskúmať svet fantázie.

 

 

LEGO Friends kaderníctvo.

LEGO® pre všetkých superhrdinov

Filmoví hrdinovia ožívajú vo svete LEGO® a prinášajú do domácich izieb vzrušujúce dobrodružstvá a možnosť prežiť svoje obľúbené príbehy v podobe stavebníc. Pre malých nadšencov od 6 rokov je tu LEGO® Ninjago®, inšpirované populárnym seriálom plným súbojov nindžov a vzrušujúcich dobrodružstiev v mystickom Ninjago.

Pre milovníkov vzrušujúceho vesmíru a jedinečných príbehov je LEGO® Star Wars ideálnou voľbou. Sériu určenú pre deti, ale aj dospelých charakterizujú modely ikonických plavidiel a postáv z epického filmového sveta Star Wars, ktoré sa skvelo vynímajú na výstavke v izbe.

Pre fanúšikov obľúbenej hry Minecraft je tu LEGO® Minecraft®, ktoré umožňuje vytvárať vlastné dediny a jaskyne, prinášajúc do skutočného sveta obľúbený digitálny svet.

Sady LEGO® Pán prsteňov sú zasadené do kúzelníckeho sveta J.R.R. Tolkiena a sú vhodné pre deti od 7 do 14 rokov. Ponúkajú možnosť zostaviť kľúčové scény zo slávnej ságy.

S interaktívnym Mariom, ktorý komunikuje a reaguje na svoje prostredie, prichádza LEGO® Super Mario™. Táto séria oživuje postavičky z obľúbenej videohry a poskytuje neopakovateľný zážitok.

Pre mladých kúzelníkov je určené LEGO® Harry Potter™. Sady umožňujú zostaviť slávne miesta a postavy z kúzelníckeho sveta Harryho Pottera, vytvárajúc čarovné prostredie priamo v ich izbách.

 

 

LEGO Harry Potter.

Na záver

S rozmanitými sériami, ktoré pokrývajú rôzne vekové skupiny a záujmy, prináša LEGO® na trh stále nové a fascinujúce modely. Veríme, že vám naša pútavá prehliadka pomohla nájsť tú správnu stavebnicu či už ste zberateľ, nadšenec filmových svetov alebo jednoducho hľadáte ideálny darček pre svojich malých staviteľov.

 

Súvisiace kategórie

Lego Lego 18+ Lego podľa veku Lego12+ Lego 4+ Lego 1½+ Lego podľa kategórie