Japonské nože
Japonské nože alebo ináč nazývané nože Santoku majú v kuchyni široké využitie. Vďaka ich špeciálnemu tvaru rýchlo a presne nakrájate akúkoľvek zeleninu či ovocie, ale aj mäso a japonský nôž si poradí aj s chrumkavou kôrkou chleba a pečiva. Stavte na spoľahlivé a kvalitné japonské nože a vyberte si jeden do vašej kuchyne.
Ako vybrať japonský nôž
Pri kúpe je dobré vedieť aké typické vlastnosti majú japonské nože a na základe toho si budete vedieť vybrať ten správny nôž tohto typu. Okrem špecifického tvaru čepele a materiálu, majú japonské nože aj vyššiu cenu. S tou je však potrebné rátať, pretože sú vyrobené z veľmi odolných a kvalitných materiálov a často sa jedná o ručnú výrobu.
Japonský nôž má tieto hlavné vlastnosti:
- Ostrie čepele – precízne japonské kuchynské nože vydržia ostré najdlhšie zo všetkých nožov. Ich rovná hrana umožňuje nôž použiť na viac účelov, a to pre rovnomerné krájanie na plátky či rezance, sekanie, ale aj mletie na malé kúsky.
- Dĺžka čepele – japonské kuchynské nože majú čepeľ dlhú 13 až 20 cm.
- Materiál čepele – práve použitý materiál robí japonské nože výnimočnými a práve preto sa radia medzi najkvalitnejšie nože vôbec. Najčastejšie sú vyrobené z prvotriednej nehrdzavejúcej ocele, ktorá môže mať až 67 vrstiev.
- Rukoväť – japonský nôž môže mať rukoväť z dreva, z odolného plastu, ale aj z ocele. Rukoväť je vyvážená a navrhnutá tak, aby bola v dokonalej harmónii s čepeľou noža, na čom si aj výrobcovia týchto nožov zakladajú.
- Starostlivosť o nôž – v prípade ak japonský nôž nemá drevenú rúčku je vhodný aj do umývačky riadu. Japonský nôž s drevenou rúčkou stačí po použití poriadne utrieť a následne vysušiť.
Ďalšie kuchynské nože, ktoré vám poslúžia vo vašej kuchyni
Japonský nôž bude pre jeho univerzálnosť nepochybne vo vašej kuchyni využiteľný naplno. Časom však môžete zistiť, že budete potrebovať aj ďalšie typy nožov so špecializáciou na iné druhy potravín.
Vybrať si môžete aj tieto ďalšie nože do kuchyne:
- kuchárske nože
- nože na pečivo a chlieb
- univerzálne nože
- nože na zeleninu a ovocie
- lúpacie nože
- nože na vykosťovanie
- nože na steaky
- nože na syr
- sekáčik na mäso
- sady kuchynských nožov
Príslušenstvo, ktoré pre japonské nože oceníte
Preto, aby vám japonský kuchynský nôž slúžil čo najdlhšie, je potrebné ho pravidelne brúsiť či leštiť a vybrať mu to správne miesto vo vašej kuchyni.
- Magnetická lišta perfektne poslúži ako úložný priestor na všetky vaše nože v kuchyni.
- Stojan na nože môže slúžiť nielen ako odkladací priestor pre všetky nože ale aj ako dizajnový kúsok vo vašej kuchyni.
- Ocieľka na nože precízne naostrí nielen japonský nôž ale každý jeden nôž vo vašej kuchyni.
- Brúska na nože je určená na brúsenie už tupých nožov. Japonské nože odporúčame brúsiť a leštiť pomocou brúsneho kameňa, ktorý je k nožom oveľa šetrnejší.
U Vás už 6.12.
U Vás už 6.12.