Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať stolný počítač

Či už plánujete s počítačom hrať najnovšie herné tituly, editovať profesionálne fotografie alebo sa len jednoducho a spoľahlivo pripojiť do online priestoru, poradíme vám, ako si vybrať stolný počítač, ktorý splní všetky vaše očakávania.

V článku sa budeme venovať kľúčovým aspektom výberu stolného počítača, ktoré vám pomôžu sa správne rozhodnúť. Zameriame sa na výkon, úložný priestor či na grafické možnosti počítača. Okrem toho sa pozrieme aj na rôzne typy počítačov, od hráčskych počítačov až po pracovné stanice, aby ste sa vedeli lepšie orientovať v ponuke a zistiť, ktorý typ najlepšie zodpovedá vašim potrebám.

Ako-vybrat-stolny-pocitac

 

Aký typ stolného PC vybrať?

Existuje niekoľko typov stolných počítačov a každý má svoje výhody a nevýhody. Výber správneho typu závisí hlavne od vašich potrieb, dostupného miesta na vašom pracovnom stole, rozpočtu a od toho, na čo plánujete počítač používať.

Výber stolného počítača podľa účelu

Preto, aby mohol stolný počítač optimálne slúžiť vašim potrebám je dôležité vedieť, na aký účel ho budete potrebovať. Na základe účelu používania môžeme stolné počítače rozdeliť na kancelárske, profesionálne a herné počítače.

Kancelársky počítač alebo domáci počítač má výkon prispôsobený bežným kancelárskym úlohám, ako je práca so základným kancelárskym balíčkom programov, práca s e-mailami, alebo webové prehliadanie. Kancelárske počítače si vystačia so strednou triedou procesora a základnou grafickou kartou a nepotrebujú ani extrémny výkon ako v prípade herných počítačov. Kancelárske PC sa vyznačujú priaznivou cenou a nižšou spotrebou energie, čo je výhodné pre kontinuálny prevádzkový režim.

Naopak, profesionálny počítač vyžaduje výkonný procesor, dostatočnú pamäť RAM a kvalitnú grafickú kartu preto, aby zvládol aj také náročné úlohy, ako sú editovanie videí, 3D grafika, inžinierske programy alebo vývoj softvéru. Pre profesionálnu prácu s veľkými súbormi môže byť dôležitý aj dostatočný úložný priestor, napríklad SSD pre rýchly prístup k dátam.

Herné počítače predstavujú samostatnú kapitolu. Musia mať silný procesor, kvalitnú grafickú kartu a dostatok pamäte RAM pre plynulý beh hier na vysokých nastaveniach.

Herný počítač.

 

Desktop

Desktop je tradičný typ stolného počítača, ktorý pozostáva zo samostatného monitora, klávesnice a myši, pripojených k hlavnému počítačovému systému. Tento systém zvyčajne obsahuje skriňu (tzv. tower), v ktorej sa schovávajú všetky hlavné komponenty počítača, ako sú procesor, pamäť (RAM), pevný disk, grafická karta a iné. Desktopy sú obvykle flexibilné a môžu byť prispôsobené na základe potrieb užívateľa, vrátane zlepšovania výkonu pomocou upgradov. Jedinou nevýhodou zostáva, že ich nie je možné prenášať a zaberajú veľa miesta.

Desktop

 

All-in-One

All-in-one počítač je kompaktný stolný počítač, kde všetky komponenty sú zabudované do jedného zariadenia, do monitora. To znamená, že tento typ počítača nemá oddelenú skriňu, ako v prípade desktopu. Okrem toho sú all-in-one počítače obľúbené pre svoj elegantný a minimalistický dizajn a sú ideálne pre tých, ktorí potrebujú funkčný počítač, ale nechcú mať viacero samostatných zariadení. Nevýhodou all-in-one počítača ostáva nižší výkon oproti desktopom o znamená, že výkonné hry si na ňom nezahráte

All-in-one počítač.

 

Mini PC

Mini PC je malý stolný počítač, ktorý sa vyznačuje kompaktným dizajnom a obmedzenými rozmermi. Tieto počítače sú často určené na špecifické úlohy, ako je kancelárska práca alebo na jednoduché webové prehliadanie. Môžu byť pripojené k monitoru cez HDMI port alebo dokonca prichádzajú vo forme tzv. "Stick PC". Mini PC sú vhodné pre tých, ktorí potrebujú kompaktné a energeticky účinné riešenie s obmedzenými nárokmi na výkon a za dostupnú cenu.

Mini počítač.

 

Notebook

Aj notebook, alebo inak nazývaný aj laptop, môže slúžiť ako typ stolného počítača, avšak s tým bonusom, že ho môžete v prípade potreby prenášať kamkoľvek si zmyslíte. Notebooky majú oproti desktopom spravidla nižšiu spotrebu energie, ale za to obmedzený výkon a sú menej upgradovateľné. Výhodou však ostáva ich kompaktnosť, čo znamená, že na pracovnom stole budete mať oveľa viac miesta.

Ak zistíte, že notebook je pre vás tým pravým, s jeho výberom vám radi pomôžeme v článku „Ako vybrať notebook“.

Notebook umožňuje pracovať z akéhokoľvek miesta.

 

Stolné počítače majú väčšiu schopnosť ponúknuť výkonnejšie komponenty v porovnaní s notebookmi. Majú viac priestoru na chladenie, čo umožňuje používanie výkonnejších procesorov, grafických kariet a väčšieho množstva pamäte RAM. Okrem toho je možné stolné počítače jednoduchšie upgradovať, čo vám umožňuje zvýšiť výkon aj po čase, keď sa nové technológie stanú dostupnými.

Predstavíme vám najdôležitejšie faktory, ktorým je potrebné venovať pozornosť nielen pri výbere, ale aj pri upgradovaní vášho stolného počítača preto, aby vám fungoval presne tak ako si želáte.

Procesor počítača

Procesor, nazývaný tiež CPU je srdcom stolného počítača a jedným z najdôležitejších komponentov, ktorý má zásadný vplyv na výkon celého systému. Procesor zabezpečuje, že sa váš počítač hladko spúšťa, spracováva úlohy a zvláda aj tie najnáročnejšie výzvy. Pri výbere procesora je potrebné brať do úvahy niekoľko kľúčových faktorov.

Hlavní výrobcovia procesorov

Na pódiu výrobcov procesorov stoja dvaja giganti, Intel a AMD. Tieto dve značky sú synonymami výkonu a inovácie a ich neustála súťaž prináša neprestajný pokrok v oblasti technológií.

Intel ponúka dva základné typy procesorov, Celeron a Pentium, ktoré sú určené na bežnú prácu, prehliadanie webu, sledovanie filmov alebo jednoduché hry. Procesory Intel Core i3 a i5 predstavujú strednú triedu určenú pre všeobecné úlohy, hranie hier a kancelárske práce. V prípade, že potrebujete výkonnejší procesor, vyberajte Intel Core i7 a i9, ktoré sú zamerané na náročnejšie aplikácie, profesionálne použitie a hranie hier. Posledným typom procesora od Intel je Xeon a je vyrobený špeciálne pre serverové a pracovné stanice, s dôrazom na spoľahlivosť a podporu serverových funkcií.

AMD sa môže pochváliť procesormi pod názvom Ryzen 3, 5, 7 a 9, ktoré predstavujú vlajkové rady zamerané na rýchlosť a multimédiá. Ryzen 3 predstavuje základnú triedu určenú pre bežné úlohy a kancelárske použitie. Ryzen 5 už zvládne okrem hier, kancelárskej práce aj niektoré profesionálne aplikácie. Ryzen 5 a 9 ponúkajú vysoký výkon pre náročné profesionálne úlohy, grafiku a náročné hry.

Počet jadier procesora

Pri výbere ideálneho procesora pre váš stolový počítač je dôležité sa zamerať nielen na jeho značku, ale aj na počet jadier. Jadrá procesora predstavujú samostatné výpočtové jednotky, ktoré sú schopné spracovávať úlohy nezávisle od seba. Samozrejme platí, že čím väčším počtom jadier proces disponuje, tým je schopnejší rýchlejšieho spracovania úloh.

Ak potrebujete počítač na bežnú kancelársku prácu, vystačíte si s 2 - 4 jadrami. Niektoré stredne výkonné stolové počítače, určené pre multimédiá, kreatívnu prácu a ľahké hranie hier, môžu mať procesory so 4 až 6 jadrami.

Profesionálne pracovné stanice a herné počítače majú často procesory s 8 a viac jadrami. Tie najvýkonnejšie zostavy majú až 16 - jadrové procesory. Je dobré si uvedomiť aj fakt, že zvyšujúcim sa počtom jadier procesora sa zvyšuje aj cena samotného počítača.

Výkonný procesor počítača.

 

Ďalšie výrazy, s ktorými sa stretnete pri procesoroch

Frekvencia procesora je rýchlosť, s akou sa vykonávajú inštrukcie procesora za jednotku času a je meraná v hertzoch (Hz). Vyššia frekvencia znamená, že procesor dokáže vykonať viac inštrukcií za sekundu, čo všeobecne zvyšuje výkon počítača.

Cache je rýchla a malá pamäť umiestnená priamo na procesore. Jej hlavnou úlohou je uchovávať často používané údaje a inštrukcie, aby sa zvýšila rýchlosť prístupu k nim. Cache je hierarchicky usporiadaná do niekoľkých úrovní (L1, L2, L3 atď.), pričom L1 cache je najrýchlejšia, ale aj najmenšia a L3 cache môže byť väčšia, ale aj mierne pomalšia. Význam cache spočíva v minimalizovaní oneskorenia prístupu k dátam z hlavnej pamäte RAM, čo zabezpečuje efektívnejší beh programov a procesov.

Hyper-threading je technológia, ktorú používajú niektoré procesory na simulovanie ďalších virtuálnych jadier, čo umožňuje vykonávanie viacerých úloh súčasne. Táto technológia je pomerne zaujímavá a dôležitá pre určité scenáre a vhodná je najmä pre pracovné stanice, ktoré vykonávajú náročné úlohy (3D modelovanie či editovanie videí), ale aj pre používateľov, ktorí majú otvorené viaceré aplikácie naraz a potrebujú rýchly prechod medzi nimi.

Pretaktovanie je proces, pri ktorom sa zvýši frekvencia (taktovacia rýchlosť) procesora nad jeho štandardnú hodnotu, aby sa zvýšil výkon. Pretaktovanie však môže mať aj negatívne dôsledky, môže spôsobiť zvýšenú produkciu tepla, čo vedie k problémom s chladením. Tiež môže zvýšiť riziko nestability systému. Pretaktovanie uprednostňujú hráči hier, ktorí vyžadujú procesory s vyššou frekvenciou.

Procesor počítača.

 

Operačná pamäť (RAM)

Operačná pamäť, známa aj ako RAM (Random Access Memory), je jedným z kľúčových komponentov počítača. Ide o typ pamäte, ktorá slúži na dočasné ukladanie dát, ktoré sú aktívne používané počítačom v reálnom čase. RAM má veľký vplyv na výkon počítača a jeho schopnosť rýchlo spracovávať úlohy. Kapacita RAM sa udáva v gigabajtoch (GB) a označuje množstvo dostupnej operačnej pamäte.

Výber správnej kapacity RAM závisí od používania počítača. Pre bežné úlohy, ako sú surfovanie na webe, kancelárske práce a základné aplikácie, môže byť 8 GB RAM postačujúce. Pre náročnejšie úlohy, ako sú herné počítače, profesionálna grafika, 3D modelovanie alebo video editácia, sa odporúča mať viac RAM, napríklad 16 GB alebo viac.

Operačná pamäť RAM.

 

Pevný disk

Pevný disk, známy aj ako hard disk drive (HDD), je dôležitým úložiskom pre dáta vo vašom stolovom počítači. Existujú rôzne typy pevných diskov. Pri výbere pevného disku je dôležité zohľadniť kapacitu, rýchlosť, typ rozhrania (SATA alebo PCIe), vaše nároky na výkon ako aj cenu, ktorú ste ochotný zaplatiť.

SSD je často odporúčaným riešením pre rýchly výkon a rýchle načítavanie dát, zatiaľ čo tradičné HDD môžu byť vhodné pre väčšiu kapacitu dát. HDD by mal mať hodnotu aspoň 1 až 2 TB.

SSHD, známy aj ako hybridný disk, je kombináciou tradičného HDD a malého množstva rýchlej NAND flash pamäte (SSD). Táto kombinácia umožňuje rýchlejšie načítavanie často používaných dát, čo môže zlepšiť výkon v porovnaní s klasickým HDD, ale nie je tak rýchly ako čistý SSD.

Pevný disk.

 

Grafická karta

Grafická karta, tiež známa ako GPU (Graphics Processing Unit), je dôležitým komponentom stolového počítača, a je zodpovedná za spracovanie grafiky a vizuálnych výstupov. Grafické karty majú veľký vplyv na výkon počítača pri hrách, grafickom dizajne, videorenderingu a iných náročných úlohách.

Stretnete sa s integrovanou a dedikovanou grafickou kartou.

Integrované grafické karty sú vhodné pre bežné úlohy, ako sú surfovanie na webe, spracovanie textu, sledovanie videí a jednoduché aplikácie. Zvyčajne nepredstavujú dodatočný náklad pri kúpe počítača, pretože sú súčasťou základného hardvéru. Integrované karty sú menej výkonné v porovnaní s dedikovanými kartami, čo obmedzuje ich schopnosť spracovávať náročnú 3D grafiku, herné aplikácie alebo profesionálne grafické úlohy.

Dedikovaná grafická karta je samostatná grafická karta, ktorá je oddelená od základnej dosky. Má vlastnú pamäť a výkonný GPU. Dedikované grafické karty ponúkajú lepšiu farebnú presnosť, podporu viacerých monitorov a vylepšené výstupy na obrazovku. Mnoho z nich je optimalizovaných pre hranie hier a poskytuje kvalitnejší zážitok pri vysokých grafických nastaveniach.

Veľkosť grafickej karty si vyberajte podľa toho aké náročné úlohy plánujete vykonávať na počítači. 4 GB by malo byť dostatočné pre bežné používanie, ale pre profesionálne grafické práce, sa vám bude hodiť grafická karta od 8 GB a viac.

Grafická karta.

 

Výber operačného systému

Výber operačného systému závisí od vašich konkrétnych potrieb, technických znalostí a preferencií.

OS Windows je široko používaný, má veľkú podporu softvéru, hier a ovládačov. Je vhodný pre bežných používateľov, kancelárske prostredie, hráčov a profesionálov. Tento operačný systém si vyberajte v prípade, že potrebujete kompatibilitu so širokým spektrom softvéru, pre hranie hier alebo ak ste zvyknutý na jeho používanie.

Mac OS X je známy pre svoj elegantný dizajn, stabilnosť a integrované služby Apple (napr. iCloud). Je často využívaný v kreatívnych odvetviach. Je však dostupný len pre počítače od Apple, čo znamená vyššiu cenu hardvéru a rovnako nemá takú širokú dostupnosť softvéru a hier ako v prípade OS Windows. Ak ste však fanúšikmi Apple, kreatívnymi profesionálmi alebo ak vám záleží na elegantnom dizajne, Mac OS je pre vás ako stvorený.

Linux je open-source, čo znamená, že je bezplatný a má veľkú komunitu vývojárov. Je stabilný, bezpečný a má rôzne distribúcie pre rôzne potreby. Môže byť náročnejší pre začiatočníkov a má menej podpory hier a špecializovaného softvéru. Linux si zvoľte v prípade, že ste technicky zdatný, radi experimentujete s novými technológiami a hľadáte stabilný a bezpečný systém.

Android je dominantným operačným systémom pre mobilné zariadenia, nie je optimálny pre tradičné stolové počítače, avšak čoraz častejšie sa s ním stretnete v triede počítačov all-in-one. Android je rovnako ako Linux, open-source.

Operačný systém Windows.

 

​​​​​​​Príslušenstvo, bez ktorých sa váš počítač nezaobíde

Medzi príslušenstvo, ktoré je nevyhnutné pre fungovanie a ovládanie počítača sa jednoznačne radí klávesnica, myš a monitor.

Pri výbere vhodnej klávesnice zvážte či preferujete štandardné QWERTY rozloženie kláves alebo iné špeciálne rozloženie. Existujú rôzne typy klávesníc, ako sú membránové, mechanické a špecifické pre hranie hier (gaming klávesnice). V našom blogovom článku vám poradíme, ako vybrať klávesnicu k PC.

Na čo všetko myslieť pri výbere monitora k počítaču sa dozviete v tomto článku a prevedieme vás aj výberom správneho typu myši k vášmu počítaču. Viac sa dozviete tu.

Súčasťou počítača by mali byť aj konektory a káble, ktoré slúžia na pripojenie rôznych zariadení k vášmu počítaču. Medzi najbežnejšie konektory patria USB, HDMI, DisplayPort, VGA, Ethernet (LAN) a audio konektory. Tieto konektory a káble umožňujú pripojenie klávesnice, myši, monitora, zvukových zariadení, internetovej siete a ďalších periférnych zariadení.

Samozrejme, svoju počítačovú výbavu si môžete rozšíriť aj o mnohé ďalšie komponenty, ako sú slúchadlá k PC, poprípade reproduktory určené pre počítač, ako aj špeciálne doplnky v podobe podložky pod myš a klávesnicu. Všetky tieto produkty nájdete na našom e-shope.

Príslušenstvo k hernému počítaču.​​​​​​​

Súvisiace kategórie

PC a notebooky PC zostavy IT príslušenstvo