Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať žehličku

Žehlenie častokrát nepatrí medzi obľúbené domáce práce, žiaľ raz za čas sa mu nikto nevyhne. Preto, aby ste si túto činnosť čo najviac uľahčili, je dobré mať po ruke šikovného pomocníka. So správne zvolenou žehličkou sa môže žehlenie zmeniť na relax a psychohygienu. Ak si práve vyberáte novú žehličku alebo vám doslúžila vaša stará, v našom článku vám poradíme ako na správny výber, pretože každý typ má svoje špecifické funkcie a parametre.

Ako vybrať žehličku

Typy žehličiek

Na trhu je možné si vybrať z niekoľkých typov žehličiek. Najčastejšie sa stretnete s klasickou, tzv. suchou žehličkou, naparovacou žehličkou a praktické riešenie prinášajú cestovné alebo bezšnúrové žehličky. Samostatnú kategóriou tvorí naparovač odevov a parný generátor, ktoré majú viac funkcií ako klasické žehličky. Všetky žehličky majú svoje výhody aj nevýhody a je len na vás, ktorý typ si vyberiete.

Suchá žehlička Eta.

Suchá žehlička

Suchá žehlička patrí k základnému typu. Je ideálna v prípade, ak nežehlíte naraz veľa kusov bielizne. V opačnom prípade by vám žehlenie zabralo veľké množstvo času a tiež energie. Suchá žehlička látku žehlí len pomocou tepla, pretože neobsahuje nádržku na vodu a vo výbave jej chýbajú aj rôzne špeciálne funkcie. Žehliaca plocha je spravidla z nehrdzavejúcej ocele, čo predstavuje veľkú výhodu. Vysoká kĺzavosť oceľovej plochy žehličky zabezpečí jednoduchú obsluhu na všetkých materiáloch a výborná tepelná vodivosť rovnomerne zahreje celú plochu. 

Teplota sa nastavuje jediným otočným ovládačom v rozmedzí od silonu, cez bavlnu až po ľan. Veľmi presušené alebo pokrčené prádlo je vhodné pred žehlením pokropiť vodou, prípadne nechať chvíľu vonku odvlhnúť. Výhodou suchej žehličky je nižšia obstarávacia cenanenáročnosť na údržbu, keďže žehličku nie je potrebné odvápňovať. Pozor však pri žehlení oblečenia zo syntetických materiálov ako aj na rôzne potlače na tričkách. Je potrebné ich žehliť na najnižšom stupni, pretože látka sa môže na žehličku prilepiť.

Naparovacia žehlička pri práci.

Naparovacia žehlička

Tento typ žehličky patrí k najobľúbenejším typom. Od suchej žehličky ju odlišuje najmä nádržka na vodu a malé otvory na žehliacej ploche. Pomocou vody dokáže žehlička produkovať paru, čím sa zjednoduší celý proces žehlenia. Bielizeň nie je potrebné pred žehlením kropiť, pretože všetky naparovacie žehličky majú na prednej strane aj miniatúrnu trysku, ktorá pri stlačení pokropí žehlený kus oblečenia. Drahším modelom nechýba ani tlačidlo na jednorazový prúd pary. V porovnaní s parným generátorom je naparovacia žehlička praktickejšia a skladnejšia.

Odporúčame si vybrať model s hmotnosťou minimálne 1,5 kg. Platí, že čím má žehlička vyššiu hmotnosť, tým sa s ňou lepšie žehlí a nie je potrebné príliš tlačiť o žehliacu dosku.

Parný generátor

Parný generátor

Ak často žehlíte veľké množstvo bielizne, stavte na parný generátor. Pomôže vám hravo vyžehliť aj viacvrstvovú bielizeň, akou sú posteľné obliečky či uteráky. Parný generátor alebo inak nazývaný aj parná stanica premení žehlenie na príjemnú činnosť. Od klasických naparovacích žehličiek sa parné generátory líšia spôsobom žehlenia, pretože nežehlia horúcou plochou, ale pomocou tlaku pary. Môžete s ním žehliť aj náročnejšie materiály, akými je hodváb alebo tyl, a to dokonca aj vertikálne. Parný generátor textílie ľahšie vyrovná, pretože para za pomoci vysokého tlaku prenikne až dovnútra vlákien. 

Oproti klasickým naparovacím žehličkám dosiahnete s parným generátorom skvelé výsledky, a to za omnoho kratší čas. Ak zvyčajne žehlíte raz týždenne približne dve hodiny, s parným generátorom to zvládnete za hodinu. A to zďaleka nie je všetko. Keďže parný generátor je zložený z dvoch častí, zo žehličky a z nádoby na vodu, počas žehlenia nemusíte neustále dopĺňať vodu a môžete žehliť bez prerušovania.

Cestovná žehlička Electrolux.

Cestovná žehlička

Ak často cestujete a preferujete dokonale vyžehlené oblečenie, rozhodne by vo vašej výbave nemala chýbať cestovná žehlička. Je dostupná v suchom a tiež v naparovacom variante. Cestovné žehličky sú skladné vďaka sklápacej rukoväti a dokážu sa tiež veľmi rýchlo nahriať. Ich nevýhodou je však nižší výkon a malý zásobník vody.

Bezšnúrová žehlička

Tento typ žehličky pracuje rýchlo, efektívne a bez obmedzujúcich káblov. Práca s bezšnúrovou žehličkou je maximálne jednoduchá a obsluhu zvládne naozaj každý. Napája sa prostredníctvom nabíjacej základne. V prípade, keď práve nežehlíte alebo skladáte bielizeň, stačí žehličku položiť do nabíjacej stanice a o pár sekúnd je znova pripravená na použitie. 

Praktický žehliaci lis.

Mangel alebo žehliaci lis 

Jedná sa o prístroje, ktoré majú väčšie rozmery a sú ideálne na žehlenie rovných textílií. Takmer bez námahy vyžehlia posteľné prádlo, závesy, obrusy, uteráky, utierky a podobne. Hravo si však poradia aj tričkami, nohavicami a inými odevami zložených z rôznych materiálov. Problém im nerobí ani zamat a hodváb. Ich jedinou nevýhodou je priestorová náročnosť a vysoká obstarávacia cena. 

Naparovače odevov pri vertikálnom použití.

Naparovače odevov

Naparovače odevov umožňujú nielen horizontálne žehlenie, ale aj vertikálne žehlenie priamo na vešiaku. Bielizeň dokonale vyhladia a osviežia pomocou vysokej a konštantnej produkcii pary, ktorá zároveň zlikviduje až 99,9% baktérií. Vyrovnať dokážu nielen domáce textílie, akými sú záclony a závesy či posteľná bielizeň, ale poslúžia aj na naparovanie detských hračiek alebo pelechov domácich miláčikov. Ich nespornou výhodou je šetrnosť k materiálom, rýchla a jednoduchá manipulácia, avšak s veľkými žehliacimi plochami si neporadia.

Ktorý žehliaci povrch je najlepší?

Čo sa týka žehliacej plochy výber záleží samozrejme od vašich preferencií. Je dobré mať na pamäti, že žehliaca plocha musí dobre vodiť teplo, ľahko sa kĺzať a mala by byť aj dostatočne odolná proti poškriabaniu a jednoducho sa čistiť. Okrem materiálu nezabudnite ani na dostatok parných otvorov na žehličke, pretože čím viac ich je, tým lepšia je para distribuovaná.

Starý dobrý hliník

Hliníková žehliaca plocha nazývaná aj Aluminium či Durasteel patrí k výbave najlacnejších žehličiek. Hliník dokáže veľmi dobre vodiť teplo, avšak je náchylný na poškriabanie. Poškodená hliníková plocha zhoršuje kĺzavosť žehličky a hrozí, že sa bude bielizeň na žehličku lepiť. Práve z tohto dôvodu je lepšie, ak je žehliaca plocha vyrobená zo zliatiny hliníka s inými prvkami. Takmer rovnako sa správa aj žehliaca plocha z nerezu. 

Nerezový žehliaci povrch.

Odolná žehliaca plocha z teflónu

Teflónový povrch žehličky sa na bielizeň nelepí a jednoducho sa čistí, avšak pri nesprávnom zaobchádzaní je náchylný na poškodenie až do takej miery, že sa začne odlupovať.

Ďalším prvkom, ktorý sa môže nachádzať na povrchu žehličky je eloxal. Ten žehliacej ploche dodáva obrovskú odolnosť. 

Novodobá žehliaca plocha z keramiky

Medzi najstabilnejšie a najkvalitnejšie povrchy patrí jednoznačne keramická žehliaca plocha. Vyznačuje sa vysokou tvrdosťou, odolnosťou a kĺzavosťou. Okrem toho keramika dobre a rovnomerne rozvádza teplo. Medzi keramické plochy patria Ceralon, Ceramic, Saphir, Satin, Careeza a Ultragliss či Supergliss. 

Parametre, ktoré je potrebné pri výbere žehličky zohľadniť

Keď už viete, aký druh žehličky je pre vás vhodný zamerajte sa na ďalšie dôležité parametre preto, aby bolo pre vás žehlenie určitou formou relaxu a nie nočnou morou. 

Príkon

Hodnota príkonu je udávaná vo wattoch (W) a určuje čas, za ktorý sa povrch žehličky nahreje na konkrétnu teplotu. Aj tu platí známe pravidlo čím vyšší príkon, tým rýchlejšie a jednoduchšie je žehlenie. Jeho optimálna výška sa však výrazne líši od typu žehličky. Pohybuje sa v rozsahu:

  • Príkon od 1000 do 1300 W je optimálny pri suchých žehličkách.
  • Kvalitné naparovacie žehličky majú príkon v rozmedzí od 1400 do 2000 W pričom výkonnejšie modely môžu dosiahnuť až 2500 W.
  • Pozor na parné generátory. Tu platí, že príkon pod 2200 W znamená slabší výkon.

Parný ráz v praxi.

Parný výkon a parný ráz 

Dva pojmy, na ktoré by ste sa mali pred kúpou zamerať. Parný výkon udáva informáciu o tom, koľko gramov pary dokáže daný model žehličky vyprodukovať v priebehu jednej minúty. Ideálne je keď žehlička vypustí minimálne 100 g, samozrejme platí, že čím viac tým lepšie. V praxi to oceníte najmä pri žehlení košieľ ako aj šiat, ktoré sú zložené z množstva záhybov. 

Parný ráz predstavuje jednorazové vypustenie väčšieho množstva pary. To znamená, že v prípade potreby, na určitých miestach oblečenia môžete vypustiť naraz oveľa väčšie množstvo pary. Viac pary vyrovná problematické miesta podstatne rýchlejšie. Ideálne hodnoty parného rázu začínajú na hodnote cca 130 g/min. Parný ráz u naparovacích žehličiek sa pohybuje v rozmedzí od 10 - 260 g/m. Pre uspokojivé výsledky žehlenia postačí parný ráz v rozmedzí od 100 - 200 g/min.

Tlak pary - parameter týkajúci sa najmä parných generátorov

Keďže parné generátory pracujú s parou, ktorá je pod veľkým tlakom, tak tlak pary je veľmi dôležitým parametrom. Jeho hodnota sa pohybuje v rozmedzí 4 – 8 barov. Za dostatočne výkonný parný generátor sa považuje model s tlakom od 6,5 barov.

Dopĺňanie vody do naparovacej žehličky.

Objem nádržky na vodu 

Voľba opäť záleží od frekvencie žehlenia. Majte však na pamäti, že väčšia nádržka znamená aj väčšiu hmotnosť prístroja. Ak žehlíte minimálne, postačí aj naparovacia žehlička s menším objemom nádržky. V tomto prípade je postačujúci objem nádržky na vodu cca 350 ml. Naopak, ak sa vo vašej domácnosti pravidelne žehlia kopy oblečenia je najlepším riešením žehlička s parným generátorom. Tento špecifický typ žehličky je umiestnený na špeciálnej nádobe s vodou a v porovnaní s inými typmi žehličiek má až trojnásobne väčší zásobník vody a samotné žehlenie dokáže skrátiť o tretinu.

  • Najmenšie nádržky s objemom 40 až 60 ml majú cestovné žehličky.
  • Naparovače odevov disponujú objemom nádržky na vodu približne 300 ml
  • Najväčšie nádrže s objemom 1 600 ml sú typické pre parné generátory.

Kopa oblečenia pred žehlením.

Zamerajte sa aj na doplnkové funkcie žehličky

Každá praktická funkcia navyše poskytne jednoduchšiu manipuláciu so žehličkou ako aj jej jednoduchú údržbu. 

Jednou z najužitočnejších funkcií je funkcia odvápnenia Anti-calc systém. Zabráni vytváraniu vodného kameňa v žehličke takže nie je potrebné používať destilovanú vodu prípadne čistiť usadeniny vodného kameňa.

Za zmienku stojí aj Anti-drip systém, ktorý pri dosiahnutí nižšej teploty automaticky zastaví tvorbu vodnej pary, takže sa nestane, že vám bude zo žehličky kvapkať voda po žehlení.

Z pohľadu bezpečnosti je nesmierne dôležitá funkcia automatického vypnutia. Oceníte ju najmä v prípade, že potrebujete niekam na rýchlo odísť a nemáte čas skontrolovať či ste vypli žehličku. 

Ak žehlička disponuje vertikálnym naparovaním dokáže vygenerovať paru aj v zvislej polohe bez nutnosti kontaktu so žehliacou doskou. Táto praktická funkcia príde vhod pri občasnom žehlení záclon alebo spoločenských šiat na vešiaku.

Nezabudnite ani na funkciu samočistenia, ktorá sa často označuje ako Selfclean. Po zapnutí tejto funkcie sa zohreje voda v nádržke na maximálnu teplotu. Po jej vypustení sa spolu s vodou cez naparovacie otvory vyplavia nečistoty zo žehličky.

Dôležitá je aj funkcia odvápňovania, ktorá zabráni, aby sa v parnej komore a otvoroch žehliacej plochy tvoril vápenný povlak, ktorý ich môže upchať, a tak znížiť funkčnosť žehličky. 

Automatické nastavenie teploty patrí medzi najinovatívnejšie funkcie žehličiek. Nie je potrebné sledovať odporúčanú teplotu pre rôzne materiály, pretože táto technológia to urobí za vás, pričom zaistí optimálnu teplotu pre akýkoľvek typ tkaniny. 

Záverečné tipy na jednoduché žehlenie

  • Základ tvorí správne rozvešanie mokrej bielizne. Každé pokrčenie navyše predlžuje žehlenie. 
  • Snažte sa žehliť oblečenie, ktoré nie je celkom suché. S takýmto oblečením sa vám bude pracovať oveľa jednoduchšie, pretože pokrčené záhyby vyhladíte rýchlejšie a precíznejšie. 
  • Pred samotným žehlením si bielizeň vždy rozdeľte na kôpky podľa teploty, akú vyžadujú pri žehlení. Najlepšie od najnižšej po najvyššiu teplotu. Takto získate nielen úsporu času, ale aj úsporu energie, pretože budete žehliť plynulo.
  • Používajte kvalitnú a stabilnú žehliacu dosku s dostatočne veľkým priestorom na odkladanie horúcej žehličky.
  • Ak žehlíte väčšie kusy látok, ako sú obliečky, najprv ich v rukách poriadne vystrite a vypnite a až potom ich uložte na žehliacu dosku. Po každom zložení prejdite ešte raz žehličkou po povrchu. Takýmto spôsobom minimalizujete objem bielizne a v skrini vám nezaberie veľa miesta.
  • Nezabudnite ani na pravidelné čistenie povrchu žehličky a takisto na jej odvápňovanie. Predídete tak tomu, aby sa žehlička zanášala vodným kameňom a zbytočne poškodzovala bielizeň.

Náš Tip: Pri žehlení majte po ruke aj odžmolkovač. Odžmolkovače ľahko a rýchlo odstránia látkové žmolky zo všetkých druhov odevov a vaše oblečenie bude vyzerať ako nové.

 

Súvisiace kategórie

Žehličky Naparovacie žehličky Naparovače odevov Parné generátory Odžmolkovače