Katalóg Predajne
Porovnanie
Prihlásiť
Košík

Ako vybrať kuchynský nôž

Kuchynský nôž je jednoznačne jedným z najdôležitejších pomocníkov a nemal by chýbať v žiadnej kuchyni. Avšak iba kvalitný kuchynský nôž dokáže spoľahlivo nakrájať, nasekať či lúpať rôzne suroviny a poskytnúť vám tiež značný komfort pri práci. Ponuka nožov je bohatá a nemusí byť pre vás jednoduché sa v nej orientovať. Kuchynské nože sú dostupné v rôznej cenovej kategórii, od tých najlacnejších až po tie drahšie. Mali by ste vedieť, že aj cena noža určuje jeho kvalitu a neoplatí sa na ňom šetriť.

Cena noža však nie je jediným merítkom jeho kvality, ale je to najmä materiál, z ktorého je nôž vyrobený. Kvalitné nože majú precízne spracovanie a sú vyrobené z odolných a pevných materiálov, ktoré nožom zaistia ich dlhú životnosť. V článku sa dozviete podľa akých parametrov si vybrať kvalitné nože do kuchyne a tiež, aké príslušenstvo by vám k nim nemalo chýbať.

Sada profesionálnych nožov do kuchyne na drevenej doske na krájanie.

Aké kuchynské nože sú na výber

Na úvod je dobré vedieť, aké kuchynské nože sú v ponuke. Predstavíme vám najviac vyhľadávané a používané nože v kuchyni, aby ste mali lepší prehľad a výber vhodného noža bol pre vás jednoduchší. Povieme vám, čím sú jednotlivé druhy nožov špecifické a na aké druhy potravín sa špecializujú.

Kuchársky nôž

Kuchárske nože patria medzi najpoužívanejšie nože v kuchyni a považujú sa za úplný základ. Jeden kuchársky nôž by nemal chýbať v žiadnej kuchyni, pretože dokáže nakrájať takmer všetky potraviny. Je vybavený dlhou, hladkou čepeľou s dĺžkou od 16 až 30 cm a vyrobený je z vysoko odolných materiálov, ktoré sa vyznačujú dlhou životnosťou. Kuchárske nože spoznáte vďaka ich hladkému ostriu, ktoré je zahnuté dohora, vďaka čomu dokáže hladko krájať, sekať na kocky a tiež drviť na drobno.

Osoba krája pomocou kuchárskeho noža papriku.

Univerzálne nože

Univerzálny nôž kuchynský dokáže nahradiť viacero nožov. Má stredne dlhú čepeľ, približne 8 až 15 cm, ktorou hravo nakrája nielen ovocie a zeleninu ale takmer všetko, na čo si spomeniete. Tieto nože sa vyznačujú vysokou reznou tvrdosťou (58 až 60 HRC), a preto sú ideálne aj na spracovanie mäsa či rýb.

Japonský nôž

Japonské nože, alebo inak nazývané nože Santoku sú typické svojou plochou čepeľou s dĺžkou 13 až 20 cm, ktorá umožňuje krájať s neuveriteľnou ľahkosťou a presnosťou. Tieto nože sú viacúčelové a poslúžia na krájanie potravín na kocky a tiež sú skvelé na sekanie. Japonské nože patria medzi najkvalitnejšie a vyrábajú sa z prvotriednych a vysoko odolných materiálov.

Japonský nôž Santoku hravo krája aj mäso.

Nôž na pečivo a chlieb

Nože na chlieb a pečivo spoznáte podľa ich typickej zúbkovanej čepele, ktorej zúbky môžu mať rôzne rozostupy. Vrúbkovaná čepeľ týchto nožov, ktorej dĺžka býva väčšinou 11 až 30 cm, si poradí s každou chrumkavou kôrkou čerstvého pečiva, chleba, bagety či žemle. Nôž na pečivo či chlieb by vám rozhodne nemal v kuchyni chýbať.

 Kuchynský nôž na pečivo a chlieb s vrúbkovaným ostrým.

Nôž na zeleninu a ovocie

Nôž na zeleninu a ovocie je malý nôž s dĺžkou čepele približne 5 až 10 cm a s hladkým alebo vrúbkovaným ostrým. S týmto šikovným nožom dokážete rýchlo nakrájať nielen ovocie či zeleninu, ale aj pečivo a perfektne poslúži aj na natieranie masla.

Medzi nože do kuchyne určené na spracovanie ovocia a zeleniny patria aj tzv. lúpacie nože. Vďaka ich malej a jemne zaoblenej čepeli sa zvyknú používať aj pri vytváraní dekorácii z pokrmov.

Malý kuchynský nôž na ovocie a zeleninu.

Sady kuchynských nožov

Sady nožov do kuchyne sú veľmi praktické, pretože získate v jednej sade rôzne druhy nožov. Väčšinou v tejto sade nájdete kuchársky nôž, nôž na zeleninu a ovocie a univerzálny nôž do kuchyne. Samozrejme každá sada sa od seba líši a môže obsahovať rôzne typy nožov, záleží iba na vašich potrebách. Niektoré sady nožov sa predávajú dokonca aj so stojanom, ktorý môže poskytnúť priestor aj pre iné kuchynské náradie, ako sú napríklad nožnice.

Náš tip: Ak vyberáte sadu nožov ako darček, odporúčame vyberať základné sady, ktoré obsahujú maximálne 3 až 5 kusov nožov. Takéto menšie sady nožov bývajú vo veľmi vysokej kvalite a väčšinou sa jedná o univerzálne nože, ktoré potešia nejedného nadšeného kuchára.

Sada kuchynských nožov v drevenom stojane.

Špeciálne druhy kuchynských nožov

Medzi špeciálne kuchynské nože môžeme zaradiť také druhy nožov, ktoré využijete na spracovanie konkrétnych potravín.

Sekáčik na mäso má oveľa väčšiu hmotnosť ako klasické nože a naporcujete s ním aj kosti, ktoré by bežný kuchynský nôž nezvládol. Práve preto sa do kuchyne výborne hodí na spracovanie mäsa s kosťou, napríklad do polievky.

Nôž na syr patrí do špeciálnej kategórie nožov do kuchyne. Má jedinečný tvar, vďaka ktorému ho ihneď odlíšite od iných nožov. Na čepeli má diery, ktoré zabraňujú prilepeniu syra na čepeľ a jeho špička je zdvojená, pripomínajúca vidličku, ktorou ľahko syr naberiete a naservírujete ho.

Nôž na steaky bezproblémovo a precízne krája steaky a všetky mäsové jedlá vďaka jeho hladkej či zúbkovanej čepeli. Tieto nože majú ergonomickú a protišmykovú rúčku pre pohodlné a bezpečné používanie.

Nože na vykosťovanie sú typické svojou úzkou a ostrou špičkou, ktorá rýchlo a precízne zbaví mäsa všetkých kostí, šliach či kože.

Kuchynský nôž určený na syr je typický malými dierkami na čepeli.

Ako vybrať kuchynské nože podľa materiálu čepele

Výber kuchynských nožov podľa materiálu je kľúčovým parametrom a určuje nielen ostrosť a váhu noža, ale najmä jeho odolnosť voči korózii a otupeniu. Čepeľ z nehrdzavejúcej ocele patrí medzi štandardný a obľúbený materiál nožov. Stretnete sa však aj s inými druhmi čepele, tie najviac vyhľadávané a dostupné nájdete aj v našom e-shope. Najprv by ste sa však mali uistiť, že nôž ktorý ste si vybrali je naozaj kvalitný a jeho čepeľ je odolná voči opotrebeniu.

Čo je Rockwellova stupnica tvrdosti

Pre označenie tvrdosti noža sa používa Rockwellova stupnica tvrdosti. Tento parameter si najčastejšie všímajú používatelia, ktorí vyberajú kuchynské nože pre profesionálne použitie, je však dobré vedieť čo toto označenie na nožoch znamená aj pre bežných užívateľov.

Rockwellova stupnica tvrdosti, označená ako HRC slúži na meranie tvrdosti kovov a ich hodnota sa udáva na stupnici od 0 do 100. Pre kuchynské nože platia hodnoty od 52 HCR a vyššie. Nože s vyššou hodnotou na stupnici sú tvrdšie, ale zároveň sú krehkejšie a náchylnejšie na poškodenie. Nože s nižšou hodnotou sú mäkšie a odolnejšie, ale často sa rýchlejšie tupia. Za naozaj kvalitné kuchynské nože sa považujú tie, ktoré sa pohybujú na úrovni od 55 do 60 HRC. Pre japonské oceľové nože je to hodnota až do 67 HCR, a vtedy si môžete byť istý, že ste si vybrali naozaj kvalitný nôž.

Kuchynský nôž z nehrdzavejúcej ocele počas brúsenia.

Kuchynské nože z nehrdzavejúcej ocele

Nehrdzavejúca oceľ je najčastejšie používaným materiálom pri výrobe kuchynských nožov. Je tomu tak preto, že oceľ sa vyznačuje vysokou kvalitou a dlhou životnosťou. Čepele nožov môžu obsahovať rôzne zliatiny železa, prvky chrómu, molybdénu či niklu, čo robí kuchynský nôž ešte viac odolným a spoľahlivým. Nože z nehrdzavejúcej ocele sú odolné voči korózii, avšak si vyžadujú častú starostlivosť v podobe brúsenia a leštenia.

Ostré nože do kuchyne z uhlíkovej ocele

Čepeľ noža z uhlíkovej ocele sa brúsi oveľa jednoduchšie a takéto nože sú ostrejšie. Nie sú však vhodné pre krájanie všetkých potravín, odporúčajú sa na krájanie mäkkej zeleniny a ovocia pre ich väčšiu náchylnosť k otupeniu. Kuchynské nože z uhlíkovej ocele si vyžadujú väčšiu údržbu, pretože majú tendenciu korodovať pri nesprávnej starostlivosti o ne a tiež sa na ich čepeli môžu tvoriť nevzhľadné škvrny.

Keramické kuchynské nože

Keramická čepeľ noža má najmenší predpoklad vzniku korózie a len tak ľahko sa neotupí, vďaka oxidu zirkónia, z ktorého sú tieto nože vyrobené. Ak sa vám keramické nože predsa len otupia, čo je však málo pravdepodobné, za pomoci špeciálnej diamantovej brúsky vám ich nabrúsi odborník. Sami sa nikdy nepokúšajte keramické nože brúsiť.

Je tiež dobré vedieť, že pri nesprávnom používaní sa môže z ostria noža jednoducho odštiepiť, preto je potrebné krájať na mäkkom povrchu. Ideálne ak na krájanie použijete dosky vyrobené z dreva. Keramické nože nie sú vhodné ani do umývačky riadu, pri prudkých názoroch by sa mohli ľahko poškodiť.

Keramický nôž pripravený na krájanie zeleniny.

Nože do kuchyne vyrobené z damaškovej ocele

Určite ste už počuli o kuchynských nožoch vyrobených z damaškovej ocele. Výroba takýchto nožov spočíva v metóde kováčskeho zvárania čo predstavuje formu vrstvenia najmenej dvoch a viac druhov ocelí či iných kovov. Čím viac vrstiev sa spojí, tým lepšie sú mechanické vlastnosti ocele. Tento proces je veľmi náročný a zdĺhavý, no výsledok stojí za to. Damaškové ocele sú typické nápadnou štruktúrou na povrchu čepele a spoznáte ich hneď na prvý pohľad. Nože z damaškovej ocele nie s výnimočné iba svojou jedinečnou kresbou, ale aj vynikajúcimi reznými vlastnosťami a trvanlivou a vysoko odolnou čepeľou.

Kuchynský nôž z damaškovej ocele položený na doske na krájanie s bylinkami.

Akú rukoväť by mal mať kuchynský nôž

Pri výbere noža do kuchyne by ste mali myslieť aj na jeho rukoväť. Práve preto, aby sa vám s nožom dobre pracovalo a manipulácia s ním bola bezpečná, rukoväť noža by mala byť dostatočne pevná, ergonomická a tiež protišmyková.

Rukoväť a čepeľ noža by mali byť vyvážené, a teda mali by mať rovnakú hmotnosť, aby bola pre vás práca s nožom čo najpríjemnejšia a vyhli ste sa tak nepríjemným bolestiam zápästia. Rovnako ako vyváženie je dôležitý aj materiál rukoväte. V tomto bode veľmi záleží od vášho vkusu, pretože rukoväť nožu určuje celkový vzhľad.

Rukoväť noža do kuchyne môže byť vyrobená z materiálu plast, drevo či kov.

Kuchynské nože s plastovou rukoväťou patria medzi najpohodlnejšie, odolné a jednoducho udržiavateľné. Naopak, kuchynské nože s kovovou rúčkou si vyžadujú viac praxe a opatrnosti pri používaní, no sú vysokoodolné a majú krásny elegantný dizajn. Ak si vyberiete nôž s drevenou rukoväťou získate dizajnový kúsok, ktorý je navyše aj pohodlný pri používaní, vyžaduje si však väčšiu údržbu. Takéto nože je potrebné nechať dobre vysušiť po ich umytí, aby sa predišlo k znehodnoteniu dreva. Samozrejme, kuchynské nože z dreva nie sú vhodné do umývačky riadu.

Nože do kuchyne s drevenou rukoväťou.

Príslušenstvo pre nože do kuchyne, ktoré vám nesmie chýbať

O kuchynské nože je potrebné sa starať preto, aby vám slúžili dlhé roky. Starostlivosť o nože spočíva najmä v ich pravidelnom brúsení, ostrení či leštení. Rovnako dôležité je vybrať im vhodné odkladacie miesto, ktoré ich bude chrániť pred poškodením.

Praktickým odkladacím priestorom pre vaše nože by mohla byť magnetická lišta, ktorá znesie viac kusov nožov, ale aj iného kuchynského náradia s magnetickým povrchom. Magnetická lišta si však vyžaduje vŕtanie do steny, a preto ak sa chcete vyhnúť vŕtaniu, zvoľte praktickejšie stojany alebo bloky na nože. Zaberú síce miesto na vašej pracovnej doske, no poslúžia aj ako neprehliadnuteľný dizajnový kúsok vo vašej kuchyni. Stojany na nože môžu byť tiež magnetické a vyrobené z rôzneho materiálu, ako je drevo, nerez alebo keramika.

Pre udržiavanie ostrých nožov si zaobstarajte brúsku na nože. Nabrúsi aj tie najviac tupé nože a navyše, ak si vyberiete elektrickú brúsku na nože, ušetrí vám množstvo času.

Ďalším skvelým prostriedkom na brúsenie nožov je špeciálny brúsny kameň, ktorý dokáže nože nielen dobre nabrúsiť, ale dokonale vyleštiť aj ich čepeľ.

Stretnete sa aj s ocieľkou na nože, ktorá sa považuje za oveľa efektívnejšiu a šetrnejšiu oproti klasickej brúske na nože, jej používanie si však vyžaduje viac cviku.

Osoba brúsi nôž pomocou ocieľky na nože.