Ktorú stranu alobalu použiť na varenie? - Ako použiť alobal pri príprave chutných pokrmov
Alobal, tiež známy aj ako hliníková fólia, je tenký a flexibilný materiál vyrobený z hliníka. Patrí medzi praktických pomocníkov v kuchyni a nie je domácnosť, v ktorej by sa nenachádzal. Vďaka tomu, že je alobal odolný voči vysokým teplotám a zabraňuje prenosu vlhkosti a pachov, často sa používa na balenie potravín, skladovanie jedál a tiež na pečenie či grilovanie.
Mnoho ľudí si však kladie otázku, či je rozdiel medzi lesklou a matnou stranou alobalu, a ktorá strana je vhodnejšia na varenie. Túto dilemu sa vám pokúsime objasniť v našom článku.
Prečo má alobal jednu stranu matnú a druhú lesklú?
Na úvod vám prezradíme, ako sa vyrába alobal, aby ste pochopili prečo má alobal strany, ktoré sa od seba odlišujú vzhľadom.
Proces výroby alobalu začína tavením hliníka, ktorý sa naleje do formy a vytvoria sa z neho hrubé pláty. Tieto pláty prechádzajú postupným valcovaním, pri ktorom sa ich hrúbka neustále zmenšuje. V konečnej fáze procesu sa používa technika dvojitého valcovania, pri ktorom sa dva tenké kusy hliníka valcujú spolu. Počas tohto procesu sa strana, ktorá je v kontakte s hladkými valcami, stáva lesklou, zatiaľ čo vnútorná strana, ktorá je v kontakte s druhou vrstvou hliníka, získa matný povrch. Tento rozdiel nie je zámerom dizajnu, ale technologickým vedľajším účinkom procesu valcovania.
Teraz, keď už poznáte proces výroby alobalu, vysvetlíme vám, ktorou stranou alobal použiť na pečenie či varenie a aké je jeho použitie v domácnosti.
Alobal - z ktorej strany ho použiť?
Ak chcete použiť alobal na pečenie odporúča sa lesklú stranu nasmerovať von, aby lepšie odrážala teplo. To isté platí aj pri grilovaní. Lesklá strana alobalu totiž odrazí viac tepla a pomáha jedlo piecť rovnomerne pri nižšej strate vlhkosti. Matná strana alobalu zase absorbuje viac tepla, čo môže urýchliť varenie.
V konečnom dôsledku sa výrobcovia zhodujú, že aj keď má alobal strany odlišné, ich vplyv na rýchlejšiu prípravu jedál je minimálny. Či už sa rozhodnete alobal pri pečení otočiť lesklou alebo matnou stranou, nič nepokazíte, výsledok bude rovnaký.
Praktické tipy na použitie alobalu - ktorá strana je lepšia?
Okrem udržiavania tepla sa alobal používa nielen na rýchlejšie a rovnomerné prepečenie mäsa, zeleniny alebo rýb, ale aj na zabránenie prskaniu šťavy v rúre, udržiavanie šťavnatosti jedla.
Pri pečení môžete alobal použiť na zakrytie plechu, aby sa jedlo rovnomerne pieklo, a aby sa zabránilo pripáleniu. Lesklú stranu alobalu môžete nasmerovať von, aby lepšie odrážala teplo.
Pri grilovaní, kde je intenzita tepla vysoká, môžete využiť dvojitú vrstvu alobalu, aby ste chránili jedlo pred priamym ohňom. Opäť sa odporúča lesklú stranu nasmerovať von.
Pre uskladnenie jedál v chladničke je jedno, ktorá strana alobalu je vonkajšia. V tomto prípade je hlavnou úlohou alobalu zabrániť prístupu vzduchu a spomaliť proces kazenia jedla.
V zásade, nech sa rozhodnete pre ktorúkoľvek stranu, alobal vám poskytne ochranu pred pripálením a pomôže zachovať chuťovú kvalitu pripravovaných pokrmov.
Ako použiť alobal pri varení a pečení?
Ak chcete využiť alobal na maximum a pripraviť si chutné jedlá bez zbytočných komplikácií, je dobré vedieť, ako ho správne použiť. Alobal totiž nie je iba ochranným materiálom, je aj nástrojom, ktorý môže ovplyvniť chuť, šťavnatosť a textúru vašich pokrmov.
Správne použitie alobalu na pečenie mäsa a rýb
Alobal pomáha zachovať šťavnatosť a chuť ingrediencií. Pri pečení sa preto odporúča do alobalu zabaliť mäso alebo rybu spolu s bylinkami, maslom, alebo zeleninou. Takto pripravené jedlo sa väčšinou uvarí vo vlastnej šťave, a jeho výsledná chuť vás príjemne prekvapí.
Pre pečenie v rúre je ideálne použiť teplotu 180 – 200 °C. Mäso alebo ryba zvyčajne potrebujú na upečenie 20 až 40 minút, v závislosti od veľkosti a druhu suroviny.
Ako použiť alobal na grilovanie?
Pri grilovaní je vhodné zabaliť jedlo do dvojitej vrstvy alobalu, aby sa predišlo jeho pripáleniu a zachovala sa šťavnatosť jedla. Pre lepší priechod dymu a pary alobal mierne prepichnite, dávajte však pozor, aby nevytiekla šťava.
Zemiaky alebo zelenina zabalené v alobale môžu byť výbornou prílohou. Nechajte ich v alobale na grile približne 20 – 30 minút, pričom ich občas otočte, aby sa rovnomerne prepiekli.
Je vhodné použitie alobalu na kyslé a korenené jedlá?
Keďže kyseliny (ako citrónová šťava alebo paradajky) môžu reagovať s hliníkom, čo by mohlo ovplyvniť chuť a bezpečnosť jedla, odporúča sa použiť namiesto alobalu, papier na pečenie. Ten zabraňuje prenikaniu chutí alebo látok do jedla a navyše je vhodný na použitie aj v rúre či na grile.
Skvelú alternatívu namiesto alobalu predstavujú aj teflónové vrecká, ktoré sú vyrobené zo žiaruvzdornej syntetickej tkaniny s antiadhéznym povrchom a odolávajú teplote až do 260 °C.
Teflonové vrecká sú vynikajúce na zapekanie toastov, grilovanie a pečenie mäsa, rýb a tiež zeleniny. Umožňujú prípravu pokrmov bez použitia tuku a zabraňujú pripaľovaniu pokrmu. Jedlo pripravené v zapekacích vreckách je šťavnaté a dobre prepečené a navyše sendvičovač, gril či panvica zostávajú čisté.
Výhodou je aj to, že zapekacie vrecká sú vhodné do umývačky, a tak ich môžete používať opakovane.
Bezpečnostné aspekty používania alobalu
Používanie alobalu prináša mnohé výhody, ale je dôležité uvedomiť si aj jeho bezpečnostné aspekty. Správnym zaobchádzaním môžete predísť rizikám a zároveň si vychutnať bezchybne pripravené jedlá.
Hliník môže pri kontakte s vysokými teplotami alebo kyslými potravinami reagovať a uvoľňovať sa do jedla, čo môže mať za následok zmenu chuti pokrmu a v prípade dlhodobého vystavenia aj zdravotné riziká, ako je vyšší príjem hliníka v organizme. Aby ste predišli nežiaducim účinkom alobalu na vaše zdravie, odporúča sa používať alobal na pečenie či grilovanie pri nižších teplotách, napríklad pri nepriamom ohreve na grile alebo pri použití grilovacieho poklopu.
Taktiež sa odporúča používať alobal s ochrannou vrstvou, ktorá často pozostáva z nepriľnavej povrchovej úpravy z polymérov alebo špeciálnej vrstvy zabraňujúcej priamemu kontaktu hliníka s potravinami. Výrobcovia túto vlastnosť obvykle označujú na obale ako "odolný voči kyselinám" alebo "vhodný na kontakt s potravinami".
Alobal sa odporúča používať iba na krátkodobé skladovanie pevných potravín, ktoré neobsahujú kyslé alebo veľmi vlhké zložky, ako sú napríklad sendviče, pečivo alebo sušienky. Na dlhšie skladovanie potravín je vhodnejšie použiť alternatívne materiály ako sklenené nádoby alebo potravinové fólie.
Náš TIP: Vyberte si vhodné príslušenstvo na skladovanie potravín z našej ponuky a skladujte potraviny bezpečne.
Alternatívne použitie alobalu v kuchyni
Alobal je veľmi všestranný materiál, ktorý sa dá využiť nielen v kuchyni, ale aj v iných oblastiach domácnosti.
Napríklad ak práve nemáte po ruke vhodný plech alebo formu na pečenie, alobal vám môže veľmi dobre poslúžiť. Z alobalu si jednoducho a rýchlo vytvoríte jednorazovú formu na pečenie koláčov či bábovky. Alobal stačí vytvarovať do požadovaného tvaru a okraje postaviť tak, aby držali cesto na mieste. Alobal takisto môže slúžiť ako forma na grilovanie zeleniny. Stačí doň vložiť nakrájanú zeleninu, vyformovať do potrebného tvaru a položiť na gril.
Ak máte pripálený gril alebo hrnce, zrolovaný alobal perfektne poslúži ako improvizovaná hubka na odstránenie pripálených zvyškov. Stačí ho zrolovať do gule a použiť na trenie pripálených zvyškov. Týmto spôsobom sa vyhnete používaniu drsných čistiacich prostriedkov a uľahčíte si čistenie.
Alobal môžete použiť aj na rýchle brúsenie nožníc. Stačí poskladať alobal na niekoľko vrstiev a následne ho prestrihovať.
Alobal vám pomôže uľahčiť čistenie rúry tým, že zachytí tuk pri pečení. Stačí položiť alobal na dno rúry alebo grilu, aby zachytil odtekajúci tuk a hneď budete mať menej práce pri údržbe kuchynského zariadenia.
Okrem využitia alobalu v kuchyni, môžu jeho vlastnosti pomôcť ochrániť rastliny pred mrazom. Stačí omotať kmeň alebo spodnú časť rastliny alobalom, čím ju udržíte teplejšiu a chránite pred chladným počasím.
Dokonca, aj keď máte slabý signál na televízore alebo rádiu napríklad na vašej chate, môžete alobal použiť na vytvorenie dočasnej antény. Umiestnite ho na kúsok drôtu alebo pripojte k existujúcej anténe – jeho odrazové vlastnosti môžu pomôcť zvýšiť kvalitu signálu.
Náš TIP: Okrem alobalu existuje aj množstvo ďalších skvelých a účinných prostriedkov, ktoré vám pomôžu s čistením rúry. Prečítajte si náš článok, v ktorom vám predstavíme 8 tipov, ako vyčistiť rúru bez námahy.
Na záver pár zaujímavosti o alobale
Alobal bol pôvodne vynájdený, ako obal pre čokoládu a cigarety a až neskôr sa začal používať v kuchyni a domácnosti. Aj keď sa alobal považuje za jednorazový produkt, niektoré druhy sú recyklovateľné, čo znamená, že po použití ho stačí vložiť do správneho kontajnera na recyklovanie.
Na alobal sa často zabúda pri bežnom používaní, ale v skutočnosti je to všestranný a cenovo dostupný pomocník, ktorý môže byť neoceniteľný v rôznych domácich situáciách. Alobal môže výrazne uľahčiť nielen každodenné varenie, ale aj ďalšie úlohy v domácnosti, čím sa stáva praktickým nástrojom a je dobré ho mať vždy po ruke.